Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen premiär

Annons

Torbjörn Lindqvist började redan för 15 år sedan att följa Nisses arbete med fåglar. Men Nisse började långt tidigare än så.

- I yngre dagar gick jag ut och lurpassade på fåglar innan jag åkte till skolan, berättar han.

Otaliga är de fåglar som Nisse tagit hand om sedan Jan Lindblad på 60-talet kom till honom med en skadad sparvuggla. Därefter har det bara rullat på - inte enbart med skötsel av skadade fåglar, utan även med uppsättning av holkar.

Under årtionden har han dragit i väg på cykel med sina holkar. Fäst på pakethållaren har han haft en gammal stege med barnvagnshjul i andra änden.

Ordentlig som Nisse är har han hållit räkning på alla holkar. Antalet är nu uppe i dryga 10 400. Slå det den som kan.

Den 9 april premiärvisas filmen i Lindberghallen i Djurås, där Gagnefs fotoklubb samtidigt visar en stillbildsutställning om Nisse.

Visningen sker i samarbete med kulturnämnden. Filmen visas därefter den 15 april i Floda församlingshem, den 16 april hos IOGT, Björbo, och eventuellt den 23 april i Mockfjärd.

Torbjörn Lindqvist har dessutom förhoppningar om att en nedklippt version ska kunna visas i SVT:s naturprogram.

Den cirka 50 minuter långa filmen heter Fågeldoktorn och har som underrubrik En man på vingar.

Speaker är Tommy Persson och för intervjuer står Torbjörn Pålman. Två Gagnefsbor har bidragit med filmmusiken: Jan Sjönneby och Nils Lindberg.

När Torbjörn började med filmen var Nisse 59 år. Nu är han 74 och nog är han lite korthårigare nu än i början av filmen.

- Jag kanske får sätta på mig en peruk till premiären, skojar han.

Fullt lika skojigt är det inte att EU nu sätter stopp för Nisses livsgärning. Att ha fåglar i voljärer och mata dem går inte längre an.

- Om vi inte har sådana som Nisse som frivilligt tar hand om fåglar, så blir vården institutionaliserad och det blir inte samma sak, säger Torbjörn.

Nisse Pers är väldigt glad över dokumentationen och konstaterar att det var så länge sedan som filmningen började att han nu inte minns alla scener.

En sådan här gång finns det en fråga som inte går att undvika. Frågar man Nisse vilken som är hans favoritfilm, så blir svaret inte Hitchcocks Fåglarna, utan:

- Falkens öga, den filmen gillade jag, säger han.

Han kommer säkert att gilla Fågeldoktorn lika mycket.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons