Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen positiva befolkningssiffror

Annons

- Det var verkligen roliga siffror att få ta del av, säger Ludvikas kommunchef Kalle Gustafson, när tidningen når honom på mobiltelefon under bilsemester i Tyskland.

- Jag vet inte när vi hade plussiffror för ett kvartal senast. Möjligen kan det ha varit 1991.

- Det har legat i luften att något har varit på gång med siffrorna. Atmosfären kring Ludvika har varit positiv och nu får vi skörda lite av denna.

Kommunchefen tror också att siffrorna kommer att fortsätta utvecklas i positiv riktning.

- Vi vet att ett stort antal personer är på väg att flytta från Arboga till Ludvika inom kort genom ABB. Skulle tro att det handlar om runt 60 personer.

SCB, (Statistiska Centralbyrån), presenterade under onsdagen befolkningsstatistiken, för årets första halvår.

I Ludvika kommun bodde det den 30 juni 26 126 personer och i Smedjebackens kommun 11 288.

Därmed har Ludvika sedan årsskiftet minskat med 5 medan Smedjebacken har ett minus på 69 personer.

Lite plåster på såren får dock kommunen från Barken med siffrorna för det andra kvartalet som alltså visar på en ökning med sex personer i förhållande till kvartal ett.

- Det gäller att ta vara på det positiva, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande, Roger Hemming, s.

- Jag vet inte när vi hade en ökning på ett kvartal senast. Varför det vänder just nu vet jag inte. Vi i kommunledningen har dock känslomässigt upplevt en viss stabilitet.

- Förhoppningsvis är det andra kvartalet ett trendbrott för Smedjebacken, säger Hemming med viss tillförsikt.

Ludvika har fortfarande ett stort födelseunderskott. Under det första halvåret föddes 119 barn medan 189 personer avled. Motsvarande siffror för Smedjebacken var 44 respektive 88. När ett barn föds i Smedjebacken så avlider alltså två.

Vad som lyfter Ludvikas siffror är flyttningsnettot. 439 personer har lämnat kommunen men 508 har flyttat till kommunen. Ett överskott på 69 personer. Från Smedjebacken flyttade 239 personer under det första halvåret medan 217 slog sig ned i kommunen vilket alltså ger 22 personer i underskott.

Största befolkningsökningen i länet hade Falun med 116 medan Malung fick notera det största underskottet med 71 personer.

Mer läsning

Annons