Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen plus för Smedjebacken

Annons

Efter många år av negativt ekonomiskt resultat i Smedjebackens kommun pekar siffrorna för första gången på tio år mot ett överskott, för 2003. Det handlar om cirka 1,8 miljoner kronor

- Det känns oerhört bra, säger kommunalrådet Leif Nilsson.

Ett positivt bokslut i Smedjebacken är något som varit mycket sällsynt de senaste tio åren. 1993 redovisade kommunen ett överskott på knappt 700 000 kronor.

Därefter har det dalat neråt till bottennoteringen 1997, när kommunen hade ett underskott på 58,2 miljoner kronor. Det året rann det cirka 160 000 kronor ut ur kommunen varje dag.

Det absolut största underskottet var 2001, när kommunen redovisade ett underskott på 62,4 miljoner kronor. Det hör dock till saken att i det ingick en uppgörelse med regeringen om att det bokförda värdet i Bärkehus skulle skrivas ned med 30 miljoner kronor.

Sammanlagt under åren 1994 till 2002 hade kommunen ett underskott på 250 miljoner kronor.

Även under 2003 var prognosen att det skulle bli ett underskott, vid halvårsbokslutet pekade allt på att det skulle bli en förlust på knappt sju miljoner kronor.

Under våren 2003 togs ett omfattande sparpaket av kommunledningen och ytterligare ett på cirka elva miljoner kronor klubbades.

-Det som hänt är att de beslutade besparingarna slagit igenom betydligt snabbare än beräknat, säger Leif Nilsson.

Det handlar bland annat om att socialförvaltningen genomfört besparingar på drygt 10 miljoner och som var tänkta för 2004.

En annan förklaring som Nilsson lyfter fram är att det finns en bred politisk enighet om vad som ska göras.

-Sedan är det så att positiva effekter föder fler positiva effekter.

I uppgörelsen med kommundelegationen var det sagt att kommunen skulle ha en ekonomi i balans 2002, men det misslyckades. En ny uppgörelse togs under sommaren 2003 och då skulle ekonomin vara i balans 2004, för att de 17,8 miljoner kronor som återstår av grunduppgörelsen, skulle betalas ut.

-Det stärker oss naturligtvis att vi redan 2003 har ett positivt resultat.

Nilsson betonar dock att nu går det inte att slappna av och inleda en köpfest.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons