Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen på plats efter fyra år

Annons

- Det var ett krav från oss att dagvattnet från riksvägen inte skulle hamna i Tjärnasjön, säger Sören Nyström, kommunbiolog, miljökontoret.

Miljöpartiets Sven Pettersson kritiserade tidigare i veckan bygget av rondellen vid Tjärna Ängar och skyddet av Tjärnasjön. Från kommunen kan man bara konstatera att förbättringar gjorts och att vattenkvalitén förbättrats i Tjärnasjön.

- Jag håller med Sven Pettersson om att det inte är någon bra lösning att dra en riksväg över en skyddsvattentäkt. Det är en miss som gjordes för trettio år sedan. I dag skulle riksvägen inte haft den sträckning den har.

- Men det är betydligt känsligare vid Mellstarondellen jämfört med Tjärnasjön. I Mellsta har vi lös sand som ytskikt vilket inte är ett bra skydd om något händer medan vi har ett hårdare ytlager av silt vid Tjärnasjön, säger Sören Nyström.

Han är inte nöjd med att smutsig snö plogas över trädstaketet mellan rondellen och Tjärnasjön.

- Det finns en dagvattenbrunn där som ska ta hand om smältvattnet. Samma brunn ska även ta hand om vatten från Tjärnasjön när den bräddar.

Brunnen mellan rondellen och sjön är en säkerhetsfaktor även vid en olycka. Därför behövs det ingen förlängning av jordvallen som nu slutar strax norr om rondellen, enligt Sören Nyström.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons