Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen - krisen är över

Annons

När han tog över 1993 hade luften helt gått ur branschen. De fick säga upp anställda och när bolaget var som minst var det 12-13 som arbetade i företaget.

1994 började vändningen uppåt för Forsgrens. Faluhus hade gått i konkurs och Borlängeföretaget köpte det inarbetade varumärket och ritningar.

- Köpet var en viktig förutsättning för att överleva, säger Veiny Blom.

När marknaden försvann i Sverige sökte bolaget nya kunder utomlands. I mitten av 1990-talet såldes vartannat hus till Tyskland och en del till Japan.

Därefter har efterfrågan ökat i Sverige. Numera säljer bolaget ungefär 100 hus per år, huvuddelen går till Stockholm och fjällvärlden. Mälardalen, Göteborg och norra Sverige är viktiga komplement.

Endast fyra-fem hus säljs årligen i Dalarna. Bolaget har expanderat så det har 40 anställda i Borlänge och 15 säljare runt om i Sverige.

Många av bolagets kunder har det gott ställt.

- När vi undersökte betalningssätten för något år sedan visade det sig att hälften av våra köpare var kontantbetalare, säger Veiny Blom.

Hus som efterfrågas i dag är 1- till 1 1/2-planshus med gjuten betongplatta och golvvärme. Källare vill ingen betala för längre. Viktigare är badrummet och köket. Badrummet kostas på med kakel och klinker och matlagningstrenden är tydlig med extra köksutrustning och förvaring.

- Många vill glänsa med ett fint kök, säger han.

Utifrån kontakter med kolleger så kan han konstatera att det finns framtidstro i branschen.

Förutom att räntan är låg, vilket minskar lånekostnaderna, så finns det andra skäl som nästan med nödvändighet gör att det kommer att byggas fler småhus.

Det finns ett uppdämt behov av husbyggande.

Under 90-talskrisen lärde sig svensken att bo lite trängre. Det har drivits till vägs ände, Mer kan inte boendet komprimeras, tror han. Mälardalsområdet har inflyttning vilket ökar efterfrågan.

Slutligen så måste bostäderna förnyas. Det går inte att reparera hur mycket som helst.

I genomsnitt har ett hus en livslängd på 120 till 150 år. Utifrån den aspekten behöver det byggas 30 000 bostäder per år för att fastighetsbeståndet ska vara intakt. Så mycket bostäder har inte byggts i Sverige på tio år.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons