Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Äntligen kan vi se en ljusning"

Annons

-Det var i maj i fjol som länsrätten slog fast i en dom att kommunen måste ordna med detta boende. Det har tagit tid, men nu kan vi äntligen börja se en ljusning, säger Bo Staaf.

Sonen Johannes, 12, lider av autism och är psykiskt utvecklingsstörd. Varje tisdag eftermiddag till onsdag morgon samt var fjärde helg har familjen möjlighet att låta sonen vistas på korttidshemmet med lokaler i vårdcentralen i Grängesberg.

Tidigare var kommunens inriktning att ett elevhemsboende, eller särskilt boende med stöd och service som det formellt heter, skulle ordnas i före detta Hårdenstorps förskola i Grängesberg.

Föräldrarna till de fem berörda barnen avvisade förslaget. Man krävde att lokalerna skulle ligga i Ludvikaområdet där barnen har sin skolgång.

Vissa preliminära förslag om den gamla förskolan nedanför Valhalla skola och Röbackenområdet framkastades men drogs snabbt tillbaka.

Sedan kom förslaget om lägenheter i Plutokvarteret. Problemet var att lägenheterna inte låg i markplan och därför avvisades det av brandmyndigheten.

Nu har man således fått klart med en lägenhet på tre rum och kök, en på fyra rum och kök och en etta i Plutohuset vid Engelbrektsgatan 25.

-Två av lägenheterna står tomma och den tredje blir snart tom. I april börjar ombyggnaden och jag räknar med att elevhemsboendet är klart för inflyttning lagom till skolstarten i augusti.

- Vissa barn kan dock komma att flytta in lite tidigare, säger Rigmor Hedlund, områdeschef vid kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

Elevhemsboendet kommer att mäta 191,5 kvadratmeter och där de fem barnen och ungdomarna får varsitt rum. I övrigt blir det gemensamt allrum och gemensamt kök samt personalutrymmen.

Barnen vistas här på fritiden och kan bo här en-sju dagar i veckan. De kan nyttja elevhemsboendet till dess "skolgången inom det allmänna skolväsendet upphör", som det heter. De barn och ungdomar som är aktuella för boendet är i dag mellan 12 och 17 år.

I budgeten har vård- och omsorg beräknat årskostnaden till 4 269 000 kronor och personalbehovet har beräknats till åtta-tio personer.

Rigmor Hedlund är dock osäker på om pengarna räcker. Troligen behöver kontot plussas på beroende på att hyran blir något högre än vad som tidigare kalkylerats. De första beräkningarna byggde nämligen på att man skulle hyra en "femma" och en "trea" i Pluto.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons