Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen kan Svärdsjö sortera soporna

Annons

Det tog 12 år för kommunen och Falu Energi och Vatten att gå i mål vad gäller återvinningscentralen i Svärdsjö.

Men nu står den där nybyggd och fräsch med glada blåa containrar som bara väntar på att Svärdsjöborna ska fylla dem. Nära sex miljoner kronor har den kostat.

- Så här fint har ni det inte i Falun, säger Erik Andersson som var med på invigningen.

En av de första som kom med ett lass sopor var Karl-Erik Karlsson, mera känd som Keken. Och han minns hur det var förr för då hade han hand om hämtningen av Svärdsjöbornas sopor. Den första soptippen var i en grusgrop bakom nuvarande brandstationen. Och pastor Christian Eriksson var brännare på tippen.

- Det var i slutet på 30-talet och i början på 40-talet och det var inga mängder det handlade om. Det kunde väl bli en flake två gånger i månaden, berättar Keken som då körde runt med häst och vagn.

Vartefter tipparna blev fulla flyttades de till andra ställen.

- Och nu är vi här, skrattar han.

- Och jag hoppas att alla ni som tidigare varit lite kritiska får era farhågor att komma på skam, säger Falu Energi och Vattens vice ordförande Bo Jönsson.

Men några farhågor märktes inte av i går. Alla var helnöjda och firade med bjudkaffe och bulle.

En som väntat länge på att återvinningsstationen skulle öppnas var Niclas Hellman från Hillersboda som kom med bilen full att grejer att kasta.

- Det här är det bästa som hänt här på länge. Jag har hela vedboden full med grejer så nu blir det att köra hit några lass idag, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons