Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen har Sven hittat hem

Annons

- Jag arbetade åt LP-stiftelsen och flyttade runt bland deras hem. Jag jobbade som kock och målare och bodde i möblerade rum. Jag hade ingenting. Man fattar det inte själv. Nu har jag allt vad man behöver i ett hem, berättar Sven.

Det är hans första egna hem.

Det var för femton år sedan som Sven lämnade missbruket bakom sig. Varje dag smuttade han alkohol på jobbet. Chefen sa ifrån och Sven kom till ett kristet behandlingshem.

Den kristna tron fick han redan sex år gammal när han placerades på barnhem. Föräldrarna missbrukade alkolhol och lämnade honom vind för våg, kvällar och nätter. Ett äldre par bodde bredvid den lekplats i Limhamn, Malmö, där Sven brukade vara, utelåst från hemmet.

En dag knackade han på och en fin vänskap uppstod med det gamla paret. Mjölkchoklad och bullar är vad han minns bäst. Men de var tvingade att berätta för det sociala om Svens situation.

- Jag trodde det var riktigt att supa med far, berättar han vidare. Som 14-åring fick han kontakt med pappan som skickade ut honom på stöldräder vilket ledde till ungdomsvårdsskola.

Han är inte bitter utan kan se det positiva med att ha levt många år på institutioner.

- Jag har levt ett liv i kollektiv och lärt mig att ta hänsyn till andra. Mitt i det tråkiga finns det något gott att ta med sig, menar Sven.

Vid mötet med Filadelfia-kyrkan i Djurås hittade Sven hem. Fritiden fylls av engagemanget för kyrkan. Både för människorna och för byggnaden.

Han har alltid varit en arbetskarl och med sina praktiska kunskaper om måleri har han tagit sig an kyrkans fasad. Vid morgonsamlingen har han förmånen att få läsa Guds ord. Svens liv i kyrkan och tron är ett annat än vad söndagsgudstjänsten kan ge.

Samtalen om tro och Gud är viktiga. Vänner, både troende och icke troende, samlas hemma hos Sven för att prata. Samtalen handlar om vardagliga händelser men glider ofta in på Gud.

-Jag vill ge av det goda jag har fått, säger Sven.

Tidigare har han varit ute på skolor och berättat för unga om sitt alkoholmissbruk och fängelsevistelserna. Det är viktigt för honom, att vittna om hur tron har förändrat hans liv.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons