Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen har hemmet torkat

Annons

Det doftar nytapetserat och nymålat när man kliver över tröskeln till Erik och Johanna Hanssons gula enplanshus i Nygårdsdalen i Borlänge. Golven är nylagda med ekparkett och klinkers med golvvärme.

-Det är svårt att vänja sig vid hela, plana golv. Vi har mest sett upprivna plastmattor det senaste halvåret, säger Johanna.

Hon och Erik köpte huset som är byggt 1976 för nio år sedan. Till familjen hör också elvaåriga dottern Amanda och åttaåriga Emma. I våras beslutade familjen att offra tvättstugan för att få ett allrum där flickorna kunde umgås med kompisar och titta på tv.

- När vi började riva i golvet märkte vi att en regel var fuktig, berättar Johanna. Orsaken verkade vara en läckande ring runt ett avlopp.

Försäkringsbolaget kopplades in. De ville kontrollera så att inte fukten trängt längre in i huset.

- Vi trodde kanske att det i värsta fall var fukt en meter till, fram till hallen, säger Johanna som snart blev varse att det rörde sig om drygt 17 meter som var rötskadat.

-Hela balken var fuktig, och den gick under hela huset.

När man närmade sig mitten av huset ökade fukten, vilket tydde på läckage från det relativt ny- renoverade badrummet.

Väggarna fick lyftas och allt golvmaterial grävdes bort ned till plattan som låg oisolerad mot marken. Familjen fick flytta till en barack som ställdes upp på en tom tomt några hundra meter från huset.

I det nyrenoverade huset har stor möda lagts ned på att undvika nya fuktskador. Synliga rördragningar är placerade högt för att man tydligt ska märka om en ledning börjar läcka.

Dolda vattenledningar har dubbla rör. Går en ledning sönder leds vattnet ut genom ett rör i garaget. Under diskbänken i köket har man byggt en ramp och satt in en golvbrunn för att eventuella läckage ska ledas bort på en gång.

Under alla golv har ett system installerats där varm inomhusluft går ned på ena sidan rummet, strömmar under golvet och sugs ut genom ytterväggen. Allt drivs av en fläkt som sitter på taket.

-Även om det kostar mer att installera extra säkerhet så är det värt det, man slipper oroa sig för en till vända med upprivna golv och ett halvår i barack, säger Erik.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons