Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen fri från mögel

Annons

Cirka 30 miljoner kronor senare var det häromkvällen dags för återinvigning och Lima har plötsligt en av länets allra fräschaste skolor.

- En del elever och personal har mått dåligt i flera år. I dag mår alla bra och är symtomfria. Så även om det varit en jobbig period under ombyggnaden så har resultatet blivit bra, konstaterade en nöjd rektor Lisa Almlöf då skolan återinvigdes inför hundratals elever, föräldrar och skolpersonal.

Den stora skolombyggnaden i Lima är ett utmärkt exempel på att folkopinionen har verkan. Efter åratal av diskussioner och undersökningar blev trycket från föräldrar till sist så hårt att politikerna beslutade sig för att stänga den 35 år gamla skolan och göra en genomgripande sanering.

De platta 60-talstaken, som var huvudorsaken till fuktproblemen, har byggts om. Ruttna fönsterkarmar och väggreglar har bytts ut. Alla fönster är nya. Ventilationen har gjorts om.

Med tillbyggnader kommer sluträkningen att hamna på cirka 30 miljoner kronor, pengar som kommunen tvingats låna.

- Med facit i hand har vi kanske bytt ut mer än vi hade behövt göra. Men det visste ingen förrän vi hade rivit och sett, säger ingenjör Rolf Larsson som varit projektledare för hela ombyggnaden.

Men att det varit omfattande fuktskador och mögel på vissa ställen är helt klarlagt. Värst angripna var taken i matsalen och i idrottshallen. På andra ställen, som biblioteket, har man inte hittat några skador. Men en total sanering har gjorts och varenda bok har blåsts ur med tryckluft. Biblioteket i Lima har sannolikt Sverige renaste böcker för närvarande.

Bernt Enström har haft en speciell uppgift under ombyggnaden. Han har varit samordnare och sett till att allt skolmaterial hamnat där det skulle, då skolan varit utlokaliserad till Risätra gamla skola, Vörderås skola i Transtrand, Kläppens skidanläggning och ett barackkomplex i Lima.

- Jag länsade dalgångens butiker på banankartonger och hela skolan har flyttats i 400 kartonger. Som mest får det plats 26 banankartonger i min Volvo 745, fast då sitter man litet knöligt, berättade Bernt.

Gamle rektorn Joel Andersson, som var rektor då Ungärde skola invigdes på 60-talet efter en strid mellan Lima och Transtrand-Sälen om lokalisering av högstadieskolan, konstaterade att Ungärde på nytt blivit en modern och fin skola.

- Projektledaren Rolf Larsson har gjort ett fantastiskt arbete, fast han är från Transtrand, sade Joel med den sedvanliga glimten i ögat.

När det gäller skolans framtid, nya barnkullar och elevunderlag så jobbar Limaborna på den frågan, enligt kommunfullmäktiges ordförande Johnny Skottheim.

-Fast det görs i det tysta, sade Skottheim i sitt invigningstal.

Det finns i alla fall en fin skola som kan ta hand om barnen som arbetas fram.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons