Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen färdtjänst för Svea

Annons

Svea Skoglund tillhör kategorin trogna och skötsamma skattebetalare i kommunen. Hon föddes i Djura men flyttade till Leksand redan 1943.

För några år sedan ramlade hon och bröt högerarmen på tre ställen. Efter det fick hon gå gipsad i tre månader.

- Hela sommaren fick jag gå med gipset, och högerarmen var ordentligt fixerad. Det gick inte så bra. Jag behövde hjälp med allt.

Svea Skoglund fick då färdtjänst men när gipset togs bort och armen var läkt drogs färdtjänsten in trots att armen var så svag att den inte gick att bruka.

- Det kändes som jag ville ha gipset tillbaka.

Hon överklagade färdtjänstindragningen men fick avslag. Hon överklagade till kammarrätten. Samma sak där. Skulle hon överklaga till regeringsrätten?

- Jag orkade inte hålla på mer. Jag slutade. Det var för mycket krångel.

Svea fick massage flera gånger och hon fick hjälp av både dotter och bekanta.

- Jag var besviken på samhället.

Sedan dess har hon gått och funderat på det här med färdtjänst, och häromdagen fick hon hjälp på vägen. Svea Skoglund träffade "gamla" vänner på Torget, Christina Saras och Inga Westlund. Båda väl insatta i kommunpolitiken. Duon såg att Svea använde rullatorn.

- Har du färdtjänst? frågade de Svea.

Svaret blev nej. De driftiga kvinnorna tog med sig Svea raka vägen till socialkontoret. Svea med ond rygg, lite yrsel, sockersjuka och benskörhet blev plötsligt berättigad till färdtjänst.

- Det känns bra. Jag blev så glad.

...men rullatorn då?

- Den här "fästmannen" lämnar jag inte.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons