Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Äntligen dagis i byn"

Annons

Det var familjärt och trevligt och utan några märkvärdigheter. Det var också högtidligt för att markera dagen när föräldrakooperativet Trull på fredagskvällen invigde dagiset Trull i Evertsberg.

Evertsbergsborna har alltid varit kända för att kunna trolla. Evertsbergskvinnorna har ofta, förr i tiden, kallats för "trullkellingger", trollkvinnor på svenska. Därför föll det sig naturligt attt dagiset fick namnet Trull.

När kommunen lade ned det kommunala dagiset i Evertsberg var det väl ingen som trodde att byn skulle få uppleva den dagen då den fick tillbaka barnomsorgen. Evertsbergsborna har lagt ned mycket jobb, och kanske lite trolleri, vad vet jag?, och lyckades få till det.

Efter ett och ett halvt års förberedelser och kamp var det på fredagskvällen dags för invigning.

Anna Ekholm, en av mammorna i föräldrakooperativet, fick ta emot presenter från både privatpersoner och byn och kommunen, när hon berättat om bakgrunden och kampen för att åter få barnomsorg i byn.

- Evertsbergarna är så driftiga och jag är så stolt över att bo här, sa hon.

- Här finns nyckeln till att skapa livskvalitet i en bygd som annars präglas av avfolkning. Dagiset är bara början. Vi har fler planer och tankar på att höja livskvaliten ännu mer, men detta är en bra bit på vägen.

Mulle, en utklädd Carina Pettersson, klippte det blågula bandet och Linda Axelsson spelade, passande nog, Trollpolskan och några låtar till. Så var dagiset invigt.

Därefter serverades bitå och blåbärssoppa som njöts i fulla muggar.

- Jag blev så glad när vi fick tillbaka affären och nu får vi också dagis, det är jätteroligt, sa Hjördis Axelsson, som var en av de många som gladde sig åt invigningen. Men nu väntar allvaret, som dock brukar vara ganska så roligt tillsammans med barn. De mindre barnen ska skolas in först och sedan kommer de lite äldre.

Eftersom det är trångt på dagisavdelningarna i centralorten Älvdalen så hoppas befolkningen i Evertsberg att föräldrar från Älvdalen ska se dagiset i Evertsberg som en resurs. Här finns plats för fler.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons