Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anti-bilvecka i Borlänge

Annons

Tidigare år har i Borlänge arrangerats en bilfri dag. Denna har i år slagits samman med europatäckande kampanjen "Mobility Week" som förutom alternativa färdmedel också riktar sökarljuset på vårt samhälles tillgänglighet.
- Till exempel kan man då nämna de handikappades möjligheter att röra sig i samhället. De har ofta inte alls samma tillgänglighet som andra, säger Bengt-Ove Lundell, vid ABF i Borlänge som är medarranggör.
Under veckan kommer en rad saker att ske. Från olika typer av rundvandringar i Borlänge till en lådbilstävling för barn i åldrarna 8 till 12 år.
- Dessutom arrangerar vi ett särskilt seminarium för näringslivet där TV-metereologen Pär Holmgren berättar om klimatproblemen och hur viktg denna fråga är, påpekar Johanna Ingre vid kommunens kontor för hållbar utveckling.
Hennes kollega Åke Persson har arbetat med liknande arrangemang i ett par år och säger att man nu märker att något börjar ske.
- Att ändra folks beteende och resvanor är en lång process, men jag tror att vi nu har satt en snöboll i rullning och att den kommer att växa sig allt större med tiden, säger han.
- Tyvärr är det så att dagens städer premierar bilåkande och som en följd av detta får också de som inte har bil svårt att ta sig någonstans och därmed minskar deras tillgänglighet till samhället. Dessutom påverkar bilåkandet miljö, hälsa och ekonomi i negativ riktning, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons