Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet misstänkta ökar

Annons

Enligt polisens utredningschef Jan Trygg finns det ännu inget som tyder på att det förekommit någon försäljning av hasch på Västra skolan. Men det står klart att några elever har rökt hasch på skolområdet under skoltid. De ska bland annat ha hållit till bakom gymnastiksalen.

Dessutom finns det uppgifter om missbruk bland elever på en annan skola i Falun.

- Men där har det inte förekommit alls i samma omfattning, säger Jan Trygg. Vi har namnet på några elever på den skolan, men de är inte hörda än.

Vilken skola det handlar om vill Jan Trygg inte avslöja.

Den 4 september gjorde polis, socialtjänst och Västra skolan en gemensam aktion. 14 elever togs in till förhör på polishuset, misstänkta för ringa narkotikabrott.

Sedan har ytterligare fyra ungdomar kallats till förhör. Alla är elever på Västra skolan, eller har någon anknytning dit. Det handlar om ungefär lika många tjejer som killar.

Ungdomarna, som är i 15-årsåldern, har bland annat fått lämna prov så att man kan undersöka om det finns spår av narkotika i urinen.

De provsvar som polisen hittills fått in, har varit negativa. Men ungefär häften av ungdomarna har erkänt att de rökt hasch.

I torsdags kallade socialförvaltningen de berörda ungdomarnas föräldrar till ett möte, där även polisen medverkade.

Några av ungdomarna kan nu räkna med nya förhör. Det gäller dels om provsvaren visar att de använt narkotika, dels om det finns uppgifter som måste kontrolleras ytterligare.

En del fall kommer att lämnas vidare till åklagaren, som får ta ställning till om det ska väckas åtal mot ungdomarna.

- Några fall, där ungdomarna inte har erkänt och där provsvaren är negativa, kommer att läggas ner, säger utredningschef Jan Trygg.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons