Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet företag ökar

Annons

283 företag har startats i Falun eller har öppnat verksamhet i kommunen från januari fram till juli i år.

Det kan jämföras med totalt 348 startade företag under hela 2003 och 377 under år 2002.

Uppgifterna kommer från Statistiska centralbyrån. I verkligheten är det inte så många nystartade företag det handlar om. SCB räknar in de bolag som startas för att en bolagsledning vill föra över verksamheten till ett annat företag.

SCB:s handläggare säger att minst 50 procent av bolagen inte är direkt nystartade firmor, utan exempelvis företag som går från att vara handelsbolag till aktiebolag.

Statistiken visar tendenser, går siffrorna upp så blir det också fler riktiga företag.

Sven Eriksson, som för statistik för kommunens räkning, har också noterat en uppgång.

De senaste åren har det varit stora svängningar.

Förra året började starkt med många etableringar, sedan föll det tillbaka på hösten.

Det första halvåret i år har börjat mycket bra, men Sven Eriksson säger att det är svårt att avgöra om det kommer att stå sig i höst.

Intresset för att starta företag i Falun är stort. 300 personer har gått Nyföretagarcentrums kurser i att starta eget de senaste åren. Alla som gått utbildningen har inte tagit steget och blivit egna företagare, men det har bidragit till att det skapats fler bolag.

I Falun finns Svenska standardbolag AB, ett företag specialiserat mot att sälja aktiebolagspaket och lagerbolag. Det gör att det omsätts en mängd bolag i Falun. Hur det påverkar statistiken är ett tvistefråga.

En del säger att lagerbolagen inte påverkar, genom att myndigheterna rensar bort bolagen. Andra, som Olof Brovall, ordförande i Svenska standardbolag, säger att statistiken för Falun blir vilseledande genom bolagets verksamhet.

Svenska standardbolag har märkt att fler vill starta aktiebolag. "Standardbolags" försäljning av aktiebolag har ökat med 20 procent i år jämfört med förra året.

- Det bildas fler nya aktiebolag på grund av fler transaktioner eller på grund av att fler vill starta företag, säger Olof Brovall.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons