Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet bränder minskar i Leksand

Annons

Det är ännu för tidigt att dra några egentliga slutsatser av effekterna för nedläggningen av Insjöns brandstation 1 januari 2001. Men trots risken att verka provokativ vågar räddningschef Christer Ejeros påstå att nedläggningen kan vara en av flera bidragande orsaker till att antalet bränder nu minskar i hela kommunen.

- Nedläggningen av stationen i Insjön skapade väldiga diskussioner och blev en process som många kommuninnevånare gick igenom. Det gjorde att folk även i Risholn blev mer medvetna om brandfrågor, hävdar han och fortsätter:

- När vi kommer ut på larm märker vi att folk i allt större utsträckning gör rätt saker i rätt ordning. Man har tagit den egna brandsäkerheten på allvar.

En annan orsak till förbättringen kan vara det krav på brandvarnare i alla bostäder och fritidshus som nyligen införts i Leksands kommun. Kravet gäller även brandsläckarutrustning och kommer att följas upp vid kommande brandskyddskontroller i hemmen.

Nästa utmaning, enligt Ejeros, är att även få igenom krav på vattensprinklar i alla bostadshus.

- Det är framtidens melodi och väl beprövat i till exempel USA, säger han.

I dag kostar installation av ett sprinkelsystem cirka 15 000 kronor i samband med nybyggnation, bara en procent av den totala byggkostnaden. Ytterligare en orsak till minskningen av bränder kan vara räddningstjänstens målmedvetna förebyggande arbete som pågått sedan 1997.

- Vi är väldigt hungriga på att jobba ut mot våra kunder här i Leksand. Vi ska absolut inte sitta och vänta på larm som hela brandsverige gjorde på 70- och 80-talet. Vi är till för kunderna, inte tvärtom, säger Ejeros.

Bland annat ska alla kommunalt anställda, 1 500 personer, kontinuerligt utbildas i brandkunskap och brandskydd framöver. Räddningstjänsten i Leksand har också av Dalarnas brandförsvarsförening blivit utsedd till länsutbildningsort för "intern brandskyddskontroll".

- Det här är vår verkliga spjutspets som ger oss en rad spinnoffeffekter. Till exempel vill folk från hela Sverige åka till Leksand på kurs eftersom vi kan ordna paket med boende, hockey och allt, säger Ejeros.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons