Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet anmälningar blir färre

Annons

För tre år sedan var antalet anmälningar rekordhöga 305 anmälningar. 2004 fick socialtjänsten ta emot 297 anmälningar där barn eller ungdomar av någon anledning misstänktes ha problem.

2005 blev antal anmälningar enligt socialtjänslagen 254 stycken. Dessa gäller både familjeomsorgsenheten och ungdomsenheten. Jämfört med året innan är det alltså 43 anmälningar färre.

Men det handlar enbart om anmälningar, från bland annat skolpersonal och privatpersoner. Enligt socialtjänstlagen är skolpersonal skydliga att anmäla när de misstänker att barn far illa.

Det kan vara att man reagerat på att ett barn mår dåligt i en familj med missbruk eller ett barn som är utåtagerande och visar tecken på att det behandlas illa.

Dessutom tillkommer de personer som själva söker råd och stöd samt de uppföljningar som socialtjänsten gör utifrån de utredningar som polisen gör när någon exempelvis snattat, misshandlat eller varit drogpåverkad.

Tidningen har vid ett flertal tillfällen försökt att få kontakt med ansvarig förste socialsekreterare för att få veta varför antalet anmälningar har blivit färre, men försöken har inte lyckats. Avdelningschefen Eva de Marothy på individ- och familjeomsorgsavdelningen säger så här angående utvecklingen.

- Vad positivt! Arbetsmetoderna utvecklas inom förvaltningen men det är nog inte det som är anledningen.

En fördel för Ludvika kommun är närheten mellan skola och socialtjänst eftersom de hör under samma förvaltning påpekar de Marothy.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons