Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet anmälda brott har minskat

Annons

Det framgår av färsk statistik från polisen Dalarna.

Visserligen har ingen djupare analys gjorts av resultaten, men ett rimligt antagande är ändå att inte bara antalet anmälda brott, utan även den faktiska brottsligheten, inklusive mörkertalet, minskat i Dalarna, framhåller Stefan Dangardt vid polisen Dalarna.

För Hedemoras del är det en anmärkningsvärd minskning av anmälda brott 2006 jämfört med åren innan. 2006 anmäldes 1269 brott, att jämföra med 1566 år 2005, 1723 år 2004 och 1622 år 2003.

Inom Säters kommun anmäldes 2006 1010 brott, att jämföra med 1080 år 2005, 1014 år 2004 och 994 år 2003.

Säter hade en topp i brottsstatistiken under maj, juni och juli med totalt 402 anmälda brott på tre månader, med bland annat två anlagda bränder och mängder med skadegörelser.

Efter branden i lärarstugan på Kungsgårdsskolan den 24 juli sattes extra resurser in från polisen och misstänkta förhördes. Och även om det inte gick att få fast någon för branden resulterade polisens arbete i att gruppen med ungdomar som misstänktes ligga bakom många av brotten under sommaren splittrades. Ett samarbete inleddes även mellan polisens ungdomsgrupp, sociala myndigheter och kommunen.

Under årets tre sista månader anmäldes bara 160 brott mot 295 under motsvarande period 2005.

-Insatsen här är viktig, men senast i går (läs i onsdags) ringde en person till mig och berättade att det rör på sig igen bland ungdomar som håller på med ofog. Det gäller att se till att nya problem inte uppstår och satsningen på att anställningen av en ungdomskonsulent blir en viktig pusselbit i det förebyggande arbetet, säger Säters kommunalråd Abbe Ronsten (s).

I Hedemora sticker årets fyra sista månader ut i jämförelse med åren innan med 419 anmälda brott totalt. Motsvarande period anmäldes 567 brott 2005 och 696 brott 2004.

Vad kan då ligga bakom den stora förändringen?

Hedemora bevakning, den ideella föreningen med cirka 80 medlemmar som bevakar nattetid för att förebygga brott, gör en stor insats.

- Vid de träffar vi haft med polisen har vi fått veta att bevakningen generellt ger en minskning av vardagsbrottsligheten med mellan 25 och 30 procent. Till exempel klotter har minskat väldigt mycket, säger Jonas Carlgren, en av dem som är med i föreningen.

Det har heller inte funnits något stort problemgäng med ungdomar som härjat runt, för när det finns sådana gäng sker också många brott.

Han säger dock att statistiken handlar om antalet anmälda brott och i viss mån kanske folk inte är så benägna att anmäla mindre brott, vilket kan ha en viss påverkan på siffrorna.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons