Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarsfrihet eller inte?

Annons

Kommunens revisorer vill inte ge socialnämnden ansvarsfrihet för förra året då underskottet var rekordstora 41,8 miljoner kronor. Revisorerna riktar också kritik mot kommunstyrelsen för att den brustit i styrning och kontroll av socialnämndens budget.

Beslutet i kommunfullmäktige om man skulle ställa sig bakom revisorernas åsikt sköts upp vid förra sammanträdet. Detta för att de klandrade skulle få möjlighet att ge en skriftlig förklaring innan beslut togs.

Det är nu gjort. De borgerliga politikerna i socialnämnden anser att det är givet att de ska ha ansvarsfrihet och riktar i stället kritik mot revisorernas sätt att resonera.

De menar bland annat att det inte är fel att överskrida en budget när man utför lagstadgade åtaganden.

Revisorerna för inget resonemang om balansgången mellan lagens krav och kravet att hålla beslutat budget, menar politikerna.

För övrig anser de att de har beslutat om diverse åtgärder för att räta upp ekonomin men att bedömningen av effekterna av dessa varit för optimistiska.

De påpekar också att socialnämnden fått för lite pengar till sin verksamhet och det man fått har de inte slösat med.

Detta bevisas bland annat av att kostnaderna för Faluns äldreomsorgen står sig väl i jämförelse med andra kommuner.

Kommunstyrelsen däremot tar åt sig av revisorernas kritik. Men den hävdar samtidigt att det inte varit lätt att utöva någon kontroll. Och de försök som gjort har dessutom inte fallit väl ut.

Kommunstyrelsen tillsatte bland annat en politisk styrgrupp och en stödgrupp av kommunala tjänstemän som skulle hjälpa socialförvaltningen att hejda den skenande ekonomin.

Styrgruppen hade två sammanträden förra året och redan under det första fann man att stödgruppen inte fungerade.

Mer läsning

Annons