Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret som blir allt större

Annons

Många skolsköterskor berättar i enkäten att de tycker sig ha ett fritt arbete som är stimulerande men krävande. Ett jobb där det ingår att arbeta med alla barn.

En skolsköterska som varit med länge beskriver känslan:

- Varje dag under mitt långa yrkesliv har jag gått med glädje och nyfikenhet till arbetet. Trots stort ansvar med många svåra arbetsuppgifter och ofta en ganska eftersatt fysisk arbetsmiljö har arbetet gett så mycket tillfredställelse. Att varje dag få dela glädje och bekymmer med ungdomar, att i bland kunna hjälpa och stödja dem dessutom är verkligen en härlig uppgift.

Men enkäten visar också på en annan sida av verkligheten.

Här följer några åsikter ur tidningens enkät:

Allt fler samtal med elever som mår dåligt.

Förståelsen för våra arbetsinsatser har minskat.

Mycket psykosociala svårigheter.

Hälsoproblemen har ökat, som övervikt, sömnproblem och depressioner. Det förefaller som det finns fler barn nu som inte blir sedda och uppmärksammade.

Barnantalet har ökat.

Arbetsbelastningen har ökat lavinartat!

Att det i Dalarnas skolhälsovård finns en enorm kunskap och erfarenhet stryker vår undersökning under. De de skolsköterskor som svarat på enkäten har tillsammans arbetat 1 101 år som sjuksköterska, vilket ger ett snitt på 25,6 år.

Dessutom är det en mycket välutbildad grupp med mycket fortbildning bakom sig.

Men skolsköterskornas ansvar skiljer sig väldigt mycket åt. Både vad gäller antal skolor och hur många elever man ansvarar för.

Det finns sköterskor som har ansvar för över 1 000 elever. Det är dock svårt att få fram ett medeltal för antal elever per heltidsanställd skolsköterska, eftersom en stor del av skolsköterskorna inte arbetar heltid.

Vårdförbundet i Dalarna har också gjort en undersökning där man kommer fram till att antal skolor och elever varierar kraftigt. Där kommer Vårdförbundet fram till att så gott som ingenstans uppfylls rekommendationen från Riksföreningen för skolsköterskor att varje skolsköterska maximalt ska ha ansvar för 400 elever om de arbetar på endast en skola, annars ännu färre.

Elevantalet i dalaskolorna är betydligt högre än så.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons