Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställningstrygghet - gäller inte den alla?

Annons

Med anledning av det dubbelbottnade förfarandet vid uppsägningen av Inga-Lill Örnefors Modin, på grund av arbetsbrist inom kyrkan, finns det all anledning för berörda parter att yttra sig i ärendet.

Beror uppsägningen verkligen på arbetsbrist eller finns andra bevekelsegrunder till densamma?

Trots att frågan gäller tre parter, tycks endast arbetsgivare och fack ha avhandlat frågan, utan hänsyn till den berörda parten, det vill säga Inga-Lill Örnefors Modin.

I en artikel i Södran den 26 februari står att läsa följande: "Hennes arbetsgivare och lokala fackombud hade MBL-förhandlat om hennes anställning utan att hon kände till det, och de sammanlagt 18 månadernas anställningar innan hon började som präst glömdes bort."

Kyrkan behövs, i dag mer än någonsin, i ett samhälle fyllt av omvälvningar och otrygghet. Men kyrkan måste samtidigt välja väg, förnyelse och liv, eller stagnation och död.

För mig stod Inga-Lill Örnefors Modin för förnyelse och liv. Därför är frågan om hennes uppsägning av vitalt intresse både för kyrka och samhälle.

På grund av ovan sagda ställer jag som medlem i kyrkan följande frågor till arbetsgivare och fack. Jag hoppas på ett öppet och offentligt svar i tidningen på mina frågor:

l Hedemora Garpenberg kyrkliga samfällighet står numera som arbetsgivare, men vem har skött förhandlingarna med Inga-Lill Örnefors Modin?

l Gäller inte längre regeln "sist in först ut"?

l Har verkligen ingen blivit anställd senare än Inga-Lill Örnefors Modin?

l Hur kan du som arbetsgivare, med gott samvete, tillåta Inga-Lill Örnefors Modin att sluta direkt, trots att hon egentligen skulle ha sex månaders uppsägningstid?

l I ovan nämnda artikel i SDT står: "Inga-Lill

Örnefors Modin har heller ingen juridisk rätt få tillbaka sin anställning även om förhandlingarna avlöper till hennes favör." Min fråga lyder: Beror detta på att hon av sin arbetsgivare tilläts sluta direkt utan uppsägningstid?

l Har en arbetsgivare rätt att göra vilka missar som helst utan att dessa rättas till?

l Hur kan en arbetsgivare åberopa arbetsbrist när, enligt uppgift, en inom kort pensionerad medarbetare ska arbeta kvar ytterligare ett antal år?

Nu hoppas jag att Hedemora Garpenberg kyrkliga samfällighet offentligt i SDT besvarar dessa frågor som jag och många med mig ställer sig.

För övrigt anser jag att Inga-Lill Örnefors Modin omgående ska återinsättas i sin tjänst och dessutom erhålla en rejäl summa i skadestånd för allt lidande hon fått utstå.

FÖRSAMLINGSMEDLEM

Mer läsning

Annons