Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställningsstopp på Alstom

Annons

- Anställningsstopp är en av de första åtgärderna som man vidtar när det börjar kärva till sig, berättar informationschef Göran Skoglund, som bedömer att anställningsstoppet i Finspång också gäller Ludvika som är en del av produktionsdivisionen i Finspång.

Terrorattacken i New York i september förra året är en av förklaringarna till nedgången på turbinmarknaden och så kom kollapsen i flera amerikanska energibolag. ABB:s konkurrent GE har trampat hårt på gaspedalen då 80 procent av marknaden försvann.

- Vi har drabbats också av händelserna i USA och har fått flera ångturbinorder annullerade. På gasturbinmarknaden märker vi också av att det hårdnat då en rad gasturbiner som redan var byggda men nu saknar användare nu finns på marknaden, säger Skoglund.

Detta parat med en starkare svensk krona gör att Alstom drar åt.

Anställningsstoppet presenterades på tisdagen under en informationsdag i Finspång där Alstomledningen också sa att man ville undvika att tappa kompetens genom exempelvis avtalspensioneringar.

Svenska Alstom sysselsätter direkt cirka 3 000 personer varav omkkring 140 i turbinskoveltillverkningen i Ludvika. Anställningsstoppet berör inte enheterna i Gävle, Västerås, Växjö och Örebro.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons