Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställnings-stoppet - så blev effekterna

Annons

Hur har landstingets anställningsstopp slagit?

Personalutskottets ord-förande, Lars-Ove Hagberg (v) har listat effekterna:

Fördelar:

4 Det har bromsat volymökningen. En marginell minskning av personal har skett. En förskjutning mellan olika yrkeskategorier och anställningsformer har ägt rum.

4 Verksamheterna har prövat alla behov av nyrekrytering. Det har skett en ordentlig genomlysning av verksamheterna i och med kravet på konsekvensbeskrivningar i dispensansökningarna.

4 Det har visat på behovet av långsiktiga personalplaner.

Nackdelar:

4 Det har gett negativa signaler till ungdomar om framtidens rekryteringsbehov.

4 Det har medfört mycket administrativt arbete för verksamheterna, men även för landstingskansliet.

Viljeinriktningen nu är att anställningsstoppet ska upphöra, och ersättas av kontrakt med bemanningsplaner. Enligt Hagberg innebär detta att verksamhetscheferna själva genomför avvecklingen av anställningsstopp genom att fastställa bemanningsplaner.

Göran Engström (c) var mycket kritisk till anställningsstoppet.

- Ett kraftfullt slag i luften eftersom nästan alla dispenser går igenom. Vi har ännu en gång sett centrala hushållningsplaner haverera när de möter verkligheten, sade han.

- Jag håller med om att det aldrig är bra med anställningsstopp. Men underskott är heller aldrig bra, eftersom det kan framkalla tokiga besparingar som måste ske snabbt. Jag är den första att hålla med om att personalen är vår största tillgång. Problemet är att vi inte har pengar till alla vi skulle vilja ha anställda. Hushållning och planering på lång sikt är det som nu måste till, sade Hagberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons