Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda vill ta över

Annons

Fabriken slår ännu produktionsrekord och Siemens har inte hittat någon som klarar av att ta över den mest avancerade delen av produktionen.

De anställda i Ludvika är dock förbannade på Siemensledningen som låter dem gå månad för månad i ovisshet. Det heter att Siemens måste vara sämst i Europa på att lägga ned fabriker.

- Sedan i maj har det varje dag känts tungt att gå till jobbet och man vågar inte lämna ett jobb för att hoppa på någon annan visstidsanställning. Ännu har ingen annan leverantör i hela Europa lyckats med att tillverka mer än en turbinskovel med de tuffa kvalitetskraven, säger en anställd.

- I Siemens fabrik i Lincoln, England, tog det 330 minuter, i Ludvika tar det 30 minuter. Men vad hjälper en skovel när det behövs mellan 60 och 90 av samma typ i en gasturbin. Och vi tillverkar till 50-60 turbiner om året, konstaterar en anställd som hoppas att Siemens tänker om och låter de anställda i Ludvika ta över fabriken.

- Men det hastar, nu försvinner utrustningen del för del. Vi har kvar våra två robotbestyckade Babsceller fram till december, då maskinerna i den ena ska flyttas till Ungern. Tänk hur tokigt de tänkt. I Ungern ska manuell arbetskraft sköta det en operatör med robotarna låtit fem maskiner göra. Det här är så känslig produktion att om temperaturen i lokalerna bara ändras två grader så klarar man inte toleranserna.

I Östansbofabriken diskuteras nu det som kanske är sista hoppet, att de anställda tillsammans med den lokala ledningen får ta över.

- Vår idé är att satsa 50 000 kronor och att Siemens låter oss köpa fabriken, kvarvarande maskiner och Babsceller till ett överkomligt pris samt ger oss en orderstock.

- Då har vi chansen kvar att hjälpa Siemens i Finspång att vara kvar i världseliten bland gasturbintillverkarna.

De som jobbar kvar på Siemens i Ludvika vet vad de kan och vill betona vilken kapacitet man har.

- Också fabriker som tillverkar skovlar till Volvo Aero och Rolls-Royces flygmotorer har gått bet på att klara den kvalitet vi hållit i åratal i Ludvika. Siemens borde vara rädd om oss och inte vara rädd för oss, säger de anställda.

Utöver de anställda och den lokala ledningen finns det även intresse från kommunen och sedan tidigare från Generpro i Västerås och dess ägare Leaxgruppen att behålla Östansbofabriken som en oberoende turbinskoveltillverkare.

Den lokala ledningen med Conny Fridlund i spetsen har avböjt att offentligt kommentera NLT:s uppgifter.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons