Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda upprörda

Annons

Den senaste tiden har olika rykten avlöst varandra, men i går kom chockbeskedet.

- Dagkirurgin stängs före julhelgen, det är beskedet vi fått.

Det berättade en sjuksköterska i går när den nystartade kamporganisationen Vårdens intressegrupp i Avesta, VIGA, mötte massmedierna i lasarettets restaurang.

Sjuksköterskan som arbetar på dagkirurgin blev nedkallad när journalister från press, radio och tv ställde frågor om verksamheten.

Innan hade överläkare Per Irving berättat att ortopedin troligen skulle försvinna vid årsskiftet.

- Det som händer nu kan bli en dominoeffekt, sade Per Irving.

Han förklarade att dagkirurgi och en narkosläkare är ett måste för ett akutsjukhus.

- Vi har ett upptagningsområde från Avesta, Hedemora, Säter, Fagersta och Norberg. Att det kommer patienter från Säter är ett gott betyg, var och en har rätt att välja sjukhus vid akuta fall, sade Per Irving.

Marcus Carlsson, som är ST-läkare på medicinkliniken, flyttade till Avesta efter sin grundutbildning. Han har engagerat sig inom det lokala föreningslivet och är ordförande i Avesta Volley.

- Jag gjorde min tjänst som AT-läkare här i Avesta och stortrivdes. Kom hit sommaren 1999 och upptäckte att det bara är tio mil mellan Avesta och Uppsala.

- Vi har roligt här på lasarettet och alla trivs i gänget. Tar man bort dagkirurgin innebär det bland annat att det inte går att bedriva utbildningsverksamhet. Sjukhusen har ett ansvar att utbilda läkare. När folk trivs och känner engagemang är det bättre för patienterna.

- Sjukvård måste få kosta pengar. Nu fattas besluten på fel grunder och patienterna blir lidande, sade Marcus Carlsson.

Kampgruppen Vårdens intressegrupp i Avesta har stöd från alla politiska partier, utom vänsterpartiet, i kampen för att rädda Avesta lasarett.

- Nästa vecka är det taklagsfest för vårt lilla hus för information på gågatan. Där ska huset stå ända fram till valet 2006 om inte dagkirurgin får vara kvar här, sade Ulf Berg.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons