Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd vid kommunen förskingrade för 400 000

Annons

En kommunalanställd projektledare i 50-årsåldern i Leksand står åtalad för förskingring och trolöshet mot huvudman. Under tre års tid fifflade han med fakturor för totalt 400 000 kronor. Han köpte in prylar till kommunen och sålde dem vidare och lade vinsten i egen ficka.

Flera kända hockeyspelare i Leksands IF finns bland mannens kunder. Men åklagare Catharina Wikner menar att hockeyspelarna handlat i god tro och på det viset inte är misstänkta för brott.

Enligt Wikner får hockeyspelarna behålla de datorer de köpt.

- De invaggades i föreställningen att mannen hade möjlighet att fixa datorer till ett bra pris.

Mannen är åtalad för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman.

Det var under tiden januari 2000 fram till september förra året som mannen förskingrade varor från kommunen. Det handlar om ett sammanlagt värde på 340 773 kronor.

Fakturafifflet pågick fram till hösten 2002 då det framkom misstankar mot mannen. Han besökte då Leksands ishall och hade en dator som tillhörde kommunen med sig.

En kommunal tjänsteman anade ugglor i mossen och började kontrollera fakturorna. Då hittades bland annat räkningar på tre bärbara datorer, ett parabolpaket och en stationär dator som kommunen inte sett röken av.

Mannen lämnade självmant sin tjänst när fifflet uppdagades och ärendet polisanmäldes förra hösten.

Sammanlagt har mannen fifflat med över hundra fakturor under treårsperioden. Mannen ska även ha försökt sälja datorer till ett billigt pris till ungdomar. Vidare synades andra fakturor kring oklara inköp av varor vilka inte fanns att uppbringa innanför kommunens väggar. Det handlar om partytält, virke, mobiltelefoner, dataspel, videos och verktyg.

Vid ett tillfälle, i juni förra året, skulle mannen, enligt en faktura, ha köpt in musikutrustning för runt 70 000 kronor. En utrustning som sedermera hittades i mannens bostad.

Enligt Catharina Wikner har mannen erkänt att han sålt datorer och delar till datorer till privatpersoner. Hon tror att det blir en omfattande rättegång under ett par dagar senare i höst.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons