Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansiktslyftning på Öddö

Annons

Stig Johansson, som är verkställande ledamot inom Grängesbergs Skollovskoloniförening som driver verksamheten vid anläggningen (Grängesbergskolonin), kan berätta att man genom ekonomiskt bidrag från kommunen, Lionsklubbarna i Grängesberg och Ludvika samt diverse fonder fått möjligheter att se över anläggningen ordentligt.

Bland annat har man handikappanpassat huset, genom att bygga om tvättrummen, bygga en handikappramp och dessutom anskaffat en hel del materiel, allt till en kostnad av 130 000 kronor.

Arbetet inleddes under hösten 2002 och nu har de sista penseldraget gjorts på huvudbyggnaden med hjälp av frivilliga krafter.

Bland nyinvesteringarna på redskapssidan kan nämnas fem trehjuliga cyklar plus parcykel, två kajaker med stödpontoner, lika många trampbåtar.

Vidare har man köpt in ett par stora lappkåtor med möjligheter till övernattning för mer än 20 personer, berättar Stig Johansson.

Anläggningen används till lägerskola, koloniveckor, familjeveckor.

- Verksamheten vid legendariska Öddö har breddats ordentligt numerna. Det är inte bara några veckor om sommaren som ett antal barn från Grangärde-Grängesberg kommer hit för att bli bruna och mätta, som var fallet under många år i Öddös historia, säger Stig Johansson.

Redan veckan efter påsk var anläggningen uthyrd första gången under året och så håller det till slutet av september.

För många människor är besöket och vistelsen på Öddö en rejäl nostalgitripp.

Flera generationer har tillbringat koloniveckor här sedan starten 1901 och det försök med återvändarresor som gjorts har blivit stora succéer.

Till hösten är det dags igen. Många vill återse sin barndoms Öddö och kolonin här.

I början av september görs den tredje resan av den här sorten, ett evenemang som många gamla "kolonibarn" hört sig för om, säger han.

Öddö har en plats i hjärtat för många generationer i våra bygder.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons