Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansiktslyftning för Norn

Annons

Väggarna täcks med en blandning av lera, sand och vått hackat lin, både invändigt och utvändigt. Men det behövs något som binder ihop smeten också.

- Förr hade man koskit och hästskit som bindemedel, men det var några som inte ville jobba med det, så vi använder tapetklister i stället, berättar Sven Gunnar Carlsson.

Det kallas lerklining och finns på brukets alla vita hus.

Johan Carlsson håller på med en av väggarna. Han tycker att det är lättjobbat. Blir det fel, är det bara att fukta upp leran och börja om.

- Mycket bättre än puts.

Brukskontorets innertak har återställts och ser ut som det gjorde på 1700-talet. Även listverk och dörrfoder, ska bli tidsenliga.

- Vi håller på att göra en lägenhet för korttidsuthyrning i huset också. Den ska bli i 1950-talsstil, med typiska möbler och allt, förklarar Sven Gunnar Carlsson.

Att förflytta sig mellan receptionen och lägenheten, blir som en tidsresa på 200 år.

I kyrkan finns ett litet tillfälligt glasmästeri, där Elisabeth Frenell brukar hålla till. Sven Gunnar Carlsson, berättar att hon är ett riktigt fönsterproffs.

- Det kan vara flera veckors jobb med ett fönster, om det ska blyas om och bytas trästycken och glas.

Glaset ska förstås vara munblåst.

Länsantikvarien har bestämt att trägolvet i kyrkan ska tas fram. Han tycker inte att en nålfiltsmatta passar in i 1700-talet.

- Områdesbestämmelserna är sådana, att vi inte ens får såga ner ett träd utan att fråga om lov först, säger Sven Gunnar Carlsson.

Om allt går enligt planerna kommer det en smed till Norn. Den första på ungefär 200 år.

- Jag hoppas verkligen det och vi kommer också att få två bofasta familjer.

I smedslängan som byggdes på 1600-talet, finns de äldsta bostäderna. De är gediget byggda, för smeder var viktiga på den tiden, förklarar Sven Gunnar Carlsson.

- De kallades för träskoadeln.

Nere vid dammen ska tvättstugan rustas upp och få en ny brygga. Det är en viktig del av kvinnornas historia på bruket. Den brukar ofta glömmas bort.

Sedan förra sommaren ägs Norns bruk av Robert Markus och i höstas beslutade länsstyrelsen att göra det till byggnadsminne.

Renoveringen är ett treårsprojekt med stöd från EU:s fond Mål 2, och har en sammanlagd budget på tio miljoner kronor.

- Fyra personer är anställda och flera jobbar ideellt från föreningen. Det är en förutsättning för att få pengar från Mål 2, säger Sven Gunnar Carlsson.

Det finns 45 byggnader på bruket och alla ska rustas upp.

- Nästa år ska vi ha åtta eller nio lägenheter för permanentboende här.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons