Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansatt Jusjtjenko vill ha nyval

Annons

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko hotade på lördagen ännu en gång att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Jusjtjenko ligger i ständig konflikt med premiärminister Viktor Janukovytj, som han besegrade i presidentvalet 2004 efter långvariga massprotester mot valfusk.

När de västorienterade grupper som stödde Jusjtjenko i den "orangea revolutionen" inte lyckades samarbeta i en regering tvingades han utse Janukovytj till premiärminister. Janukovytj har nu stöd av en majoritet i parlamentet och Jusjtjenkos makt har beskurits av beslut som fattats där.

Om Janukovytj lyckas samla ännu fler mandat bakom sig kan han få igenom fler författningsändringar.

På lördagen genomförde både presidentens och premiärministerns anhängare nya demonstrationer.

Jusjtjenko riktade en rad specifika krav till parlamentet. Bland annat vill han att det ska vara förbjudet att byta parti under pågående mandatperiod. Hans parti Vårt Ukraina kräver nyval, trots att både partiet och presidenten får svagt stöd i opinionsmätningar.

Den mer Moskvavänlige Janukovytjs skaror avfärdade alla krav på nyval och partiet lutar sig mot större stöd i väljarenkäter.

En av de ledare som skulle hålla tal under kvällen var Jusjtjenkos parhäst från revolutionen Julia Tymosjenko. Hennes partikamrater röstade i januari för att minska presidentens makt.

TT

Mer läsning

Annons