Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansågs vara för tjock

Annons

Under de 20 år Lena Nås Englund arbetat åt Cederroth Internationellt har hon lyft flera ton varje dag. Det var säckar och förpackningar som vägde mellan 18 och 50 kilo och fort skulle det gå. Övertid var det ofta. Lena ställde alltid upp och jobbet slet på kroppen.

På höstkanten 1999 sade ryggen stopp och hon blev helt sjukskriven. Hon fick sina problem klassade som arbetsskada och fick sjukbidrag och livränta.

Men nu anser försäkringskassan inte längre att det handlar om en arbetsskada och tog ifrån Lena Nås Englund livräntan.

Lenas problem beror i stället på en gammal skada med kotförskjutning samt att hon är kraftigt överviktig, menar kassan. Den tror att Lenas onda rygg i och för sig förvärrades av hennes arbete, men då hon nu inte längre jobbar så är det bara kotförskjutningen som är problemet och den berättigar inte till livränta.

Det beskedet kändes som en stjärnsmäll för Lena. Inte nog med att hon förlorar cirka 5 000 kronor i månaden och har så svåra smärtor att livet ibland är ett rent elände så blev hon dessutom kränkt av försäkringskassan.

- Jag väger i och för sig en del men har alltid varit rörlig och jag är övertygad om att kotförskjutningen har jag tidigare också fått via jobbet.

- Det är hemskt att inte bli trodd. När man får ett sådant här besked åker man psykiskt rakt ner i källaren, säger hon.

Hon undrar också hur i fridens dagar hon ska kunna bevisa att hennes rygg varit okej tidigare och att principen att man är försäkrad i befintligt skick ska gälla.

- Vem sjutton går och röntgar en rygg man inte har ont i för att gardera sig mot sådana här påståenden, säger hon.

Ombudsman Ingvar Damm på Industrifacket håller med.

- Naturligtvis har arbetet bidragit till det här. Och att komma och tala om kraftig övervikt är rent oförskämt för det har hon inte. Visst är hon överviktig men det är det många som är i dagens samhälle, säger han.

Inte heller länsrätten, dit försäkringskassans beslut om indragen livränta överklagats, gick med på försäkringskassans slutsatser. Den har inte lyckats bevisa att Lena nu skulle vara frisk från sin arbetsskada, anser länsrätten. Den skickar därför tillbaka ärendet till försäkringskassan för ny handläggning.

Men sista ordet torde inte vara sagt med detta, befarar Ingvar Damm. Han tror att kassan kommer att göra som den brukar och ta in andra experter för att få stöd för sin strävan att ta av Lena livräntan.

- Jag är övertygad om att så kommer att ske, säger hon.

Och tills allt är färdigmanglat i alla instanser får Lena klara sig utan livräntan.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons