Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrika lokaler rivs på Ludvika gård

Annons

Det var under förra hösten som det stod klart att kommunen skulle lösa in fastigheten. I samma veva flyttade schaktbolaget till nya lokaler på Östansbo industriområde.

Nu har ett entreprenadföretag med säte i Slogåsen fått kommunens uppdrag att riva de båda byggnaderna, en stor hall i plåt och en äldre verkstadsbyggnad av mursten. Arbetet ska vara avslutat om sex veckor.

Med anläggningen försvinner ett stycke lokal företagshistoria ur samhällsbilden. Ludvika Schakt startades nämligen redan på 40-talet av Nils Andersson även kallad Plogsbo-Nisse. I dag är det sonsonen Per Andersson som driver familjetraditionen vidare på det nya hemvistet.

- Min far började först med ett gengashuggeri på Solsidan och schaktfirman startades vid Mellanvägen 1947. Det var under ASEA-strejken och det var strejkande jobbare som gjöt stenarna till den första verkstaden, berättar grundarens son Olle som numera är pensionär men fortsätter att hjälpa till i det dagliga arbetet.

Kommunal inlösen gäller också för bostadsfastigheten i omedelbar anslutning till verkstadsområdet. Det huset ingår dock inte i det nu igångsatta rivningsarbetet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons