Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik utställning öppnad

Annons

Landsantikvarien Jan Raihle från Dalarnas museum såg till att några högtidliga ord blev sagda, och att det symboliska bandet blev klippt.

Hembygdsföreningens stolthet, det tekniska friluftsmuseet, har därmed blivit ett snäpp vassare. Eller snarare, mer pedagogisk.

Gamla tiders gruvdrift måhända är begripligt för den äldre generationen. Men bland de som inte var med på den tiden då det begav sig kan det vara svårt att ta del av den kunskapsbank som byggts strax söder om hembygdsgården.

Det är dock ett imponerande arbete som lagts ned här. Smått gigantiska maskiner har monterats upp, som dessutom påstås fungera (!).

I och med att de delar av gruvmuseet som har med anrikning att göra rustats upp och kompletterats med en bildutställning i form av en stor väggtidning på 25 löpmeter har den breda allmänheten fått att chans att förstå vad entusiasterna brinner för.

Med hjälp av stora bilder en hel del lösföremål erbjuds betraktaren kunskaper och insikt i de principer anrikningen av malmer handlar om.

Här varvas svensk bergsbrukshistoria med malmprover, apparater för maskinell anrikning av malmer och skisser över materialflödet.

Att det är ett smalt teknikområde är utställarna väl medvetna om.

Men genom att sätta ihop alla komponenterna och krydda med bilder och text hoppas man att samtiden ska förstå hur anrikningen gick till förr i världen.

Jan Raihle noterade i sitt invigningstal att alltför många gamla anrikningsverk har rivits eftersom ingen förstå det kulturhistoriska värdet.

- Det är tragiskt, men samtidigt har den här anläggningen blivit än mer värdefull.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons