Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik folkfest jubilerar

Annons

I år är det ett sekel sedan den första kofesten arrangerades på Rispers udde.

- Förr var det en storartad folkfest, minns makarna Backpers Karin och Gossas Edvard Eriksson, 83 respektive 84 år.

Från hela Dalarna kom unga och gamla cyklande till bygden. Andra valde att åka tåg.

- Mellan Björbo och Dala-Floda gick ett tågsätt i skytteltrafik. Eftersom det saknades vändskiva i Dala-Floda backade tåget tillbaka till Björbo för att hämta fler kofestfirare. Men godsvagnarna ställdes kvar och användes som finkor för fyllerister, berättar Finnolars Gunnar Fors, 79 år.

Under en period var Per Rosendahl i Dala-Floda en av flera lastbilsägare som körde runt i grannbygderna, inte minst i finnmarksbyarna, och erbjöd invånarna att åka lövad lastbil till festen.

- När bilen varit i Lövsjön och Flen och kom till Salån var flaket fullt av människor, berättar Gunnar.

I Västerdalälven vid Rispers udde byggde Dala-Flodaborna en flytande dansbana med flottningsvirke som underlag. Udden var centrum för festligheterna, men hela bygden fungerade som fest- och tältplats. Lokala dansare och spelmän, inte minst Tillmännen, uppträdde och flera kringresande tivolin, cirkusar och andra muntrationer drog nytta av den stora publikansamlingen.

Många av den tidens stora nöjes- och kulturpersonligheter besökte kofesten. Kändisar som Glada Kalle och Gustaf Ankarcrona. Av just Ankarcrona har Backpers Karin ett minne från omkring 1930:

- Vi var fyra småflickor som mötte honom och han tyckte förmodligen att vi var så granna i våra grönkjortilar att han gav oss var sin enkrona.

Kofesten firades ursprungligen av de bybor som kom hem från fäbodarna för att slå. Men festens omfattning gjorde det snart nödvändigt för byborna att åka hem och slå - för att inte få gräset nedtrampat av alla tältande kofestfirare.

- Överallt lyste det vitt av tält, minns Backpers Karin.

- Och det låg människor i alla lador, tillägger Gossas Edvard.

Karin och Signe Tillberg upplät sin stora lada för övernattning - med en dam- och en herrsida. Skyltarna från den tiden finns fortfarande kvar i ladan. Och när festfirarna framåt småtimmarna återvände till tälten runt Tillbergs gård sålde makarna brödkakor med sill, som lagts in i stora buttar, och ärtsoppa, som kokats i pannmur.

- Trots att kanske 5 000 människor samlades i byn och spritkonsumtionen var stor var det aldrig några större ordningsproblem. Det var ärliga tag och alla tog ansvar, konstaterar Gossas Edvard.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons