Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik 100-åring firas i Torsång

Annons

Säg den Borlängebo som inte nån gång åkt till Torsång för att fika. Egentligen en enkel vardagshändelse, men som tack vare den speciella miljön och atmosfären vid Torsångs kafé för många blivit såväl tradition som institution.

Det är inte bara folk från trakten som hittar till det röda trähuset invid älvstranden mitt emot skolan i Torsång.

Kaféet är också ett lika självklart som populärt utflyktsmål för mc-folk från hela Mellansverige. Och nästan alla har samma önskemål - en kaffe med hästräka.

- Säkert 80 procent av alla mackor vi säljer är hästkorv och räksmörgås. Ibland får man nästan jobba ihjäl sig med att göra såna, pustar Inga Lindström, kaféets tidigare ägare och mor till Sara Olsson.

Hästräkmackan består av glutenfri siktkaka, räksallad, skivade ägg, hästkorv samt tomat och gurka. Men äter någon sån själv gör Inga inte.

- Åh, nej. Där går gränsen. Jag har gjort alldeles för många hästräkor för att själv äta dem, konstaterar hon.

Redan klockan sju på morgonen börjar verksamheten i kaféets köksregioner. Då ska minst 100 ägg kokas och skalas för att täcka dagens mackbehov.

Därefter är det full rulle till sena kvällen med att bre mackor, koka kaffe, sälja glass med mera.

- Jag, mamma, Göran och pappa går lite skiftgång här på kaféet. Sedan har vi ett drygt tiotal flickor anställda varje sommar för att hinna med. Det behövs, inte minst nu när vi har öppnat restaurang med rättigheter på övervåningen, säger Sara.

Även om det kan bli långa dagar och mycket slit så säger både Inga och Sara att det är saker de står ut med då de har Sveriges vackraste arbetsplats.

- Med vackra Dalälven på ena sidan och glada skolbarn på den andra kan man inte annat än trivas.

En annan fördel med att jobba vid Torsångs kafé är att man får reda på allt som händer, stort som smått.

- Nog är det så. Så fort det sker något här i trakten så ringer man hit och berättar. Jag tror de ringde hit innan man ringde till brandkåren när det brann i Milsbo. Vi är nog Torsångsbygdens egen sambandscentral, skrattar Inga.

Nya ägarparet Sara och Göran Olsson ångrar inte att de tog steget in i kafévärlden.

- Definitivt inte. Bara det att få jobba åt sig själv är stimulerande. Målsättningen för oss är att förvalta huset, namnet, miljön och stämningen här och att vara lite servicebutik för bygden, säger Göran.

- Vi ska självklart behålla det genuina och ursprungliga, men också jobba för att utveckla verksamheten vidare, lägger Sara till.

- Allt fler besökare frågar ju efter café latte och andra varianter av kaffe. Att ta in det i vårt sortiment kan vara exempel på en sådan utveckling.

100-årsjubileet kommer att hållas lördagen den 21 augusti och då blir det ett kafferep av äkta svenskt tantsnitt.

- Då blir det sju sorters kakor, kaffebröd och tårta. Allt framdukat på långbord med linneduk och kandelabrar. Vi ska också ordna tidstypiska serveringskläder åt personalen, avslöjar Sara.

- Vi lär få stå vid bakbordet i flera dagar innan det kalaset, men det är det värt. Det är ju inte alla dagar man firar 100 år, avslutar Inga Lindström och Sara Olsson, före detta och nuvarande ägare till sekelgamla Torsångs kafé.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons