Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inte fullt lag för natten

Annons

Scania hade i går inte lyckats få ihop tillräckligt många för att ett fullt skiftlag ska kunna jobba natt på monteringen.

- Det är praktiska skäl. För de flesta är det inte bara att åka, utan det krävs lite tid, säger informatören Mats Hedvall.

Torbjörn Pedersen, metallklubbens ordförande, tror att det ska gå att få ihop ett nattskiftlag. Han antar att de anställda i Främby kommer att vara intresserade av att jobba natt ett par veckor. Planerna är att ett arbetslag ska arbeta kontinuerligt natt under tre-fyra veckor, därefter ska ett annat skiftlag ta vid och jobba natt lika länge, och så vidare. Han känner inte till vilken ersättning de Södertäljeanställda får för att jobba i Falun. Däremot vet han vad Falufabrikens anställda får framöver.

Enligt en uppgörelse återkommer erbjudandet om 3000 kronor till alla vid Faluanläggningen om de anställda tillverkar de axlar som inte har blivit gjorda. De som jobbar natt kommer att få en extraersättning på 15 kronor per timme för att de arbetar ikapp släpande produktion. Utöver det tillkommer natt-OB. En anställd som tjänar kring 20000 kronor i månaden på dagarbete, kan få 25000 till 27000 kronor för nattjänst.

Torbjörn Pedersen säger att det har blivit något lugnare på fabriksgolvet under veckan.

- Folk orkar inte älta detta hela tiden. Men det finns kvar ett starkt missnöje över att det inte har blivit ett tillägg på lönen, säger Pedersen.

För hans del har det varit dramatiska veckor. I förra veckan hotade han med att avgå som ordförande. Scania ville ta in holländska arbetare i Falufabriken. Då meddelade Pedersen att han skulle hoppa av om företaget skulle driva igenom förslaget. Då ändrade sig ledningen och tog in svenska Scaniaanställda i stället.

Enligt Torbjörn Pedersen kommer Södertäljearbetarna vara i Falun under en begränsad tid. Han tror att de lämnar Främbyfabriken om ungefär fyra veckor. Uppgörelsen mellan företaget och facket säger att Scania ska ta in arbetslösa och lära upp dem. När det är genomfört har de utomstående Scaniaarbetarna gjort sitt jobb i Falun och ska tillbaka till Södertälje.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons