Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inget beslut i HD om gevärsmannen

Annons

Orsaken är att mannens försvarare, advokat Björn Henriques, Ludvika, begärt anstånd hos HD för komplettering av sin ansökan till begäran om prövningstillstånd.

Mannen dömdes till fyra års fängelse för försök till dråp i Falu tingsrätt. En dom som sedermera Svea hovrätt skärpte till fem års fängelse för försök till mord.

- Vi ska få handlingarna från försvaret senast nu på fredag den 18 juni, omtalar handläggaren av målet, Caroline Hedvall vid HD.

- När den väl kommit oss tillhanda så brukar fallet få en skyndsam behandling. Inte minst med tanke på att det handlar om ett så kännbart straff.

Biträdande chefsåklagare, Olle Sohlberg, Falun, som överklagade tingsrättens dom till hovrätten, hade ingen aning om att fallet var överklagat till HD.

- Jaså, men det skulle förvåna mig om den dömde får prövningstillstånd. Om inte så fastställs hovrättens dom.

Vad händer med 68-åringen efter detta?

- Han ska naturligtvis börja att avtjäna sitt straff. Inom kort kommer han därför att få en inställelseorder från Kriminalvårdsstyrelsen.

- Jag kan mycket väl förstå att allmänheten upplever det som stötande och upprörande att en person som dömts till fem års fängelse för mordförsök kan vistas fritt på gator och torg som om ingenting hade hänt.

Ett beslut från Högsta domstolen i fallet kan mycket väl komma redan i nästa vecka.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons