Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen lösning

Annons

Inga-Lill Örnefors Modin blev uppsagd trots att hon enligt turlistan skulle få vara kvar i Hedemora Garpenberg kyrkliga samfällighet.

Tvisten om uppsägningen handlar på pappret om en felräkning av den tid som Örnefors Modin arbetat i samfälligheten.

- Min ambition var att försöka lösa den här situationen. Då visar det sig att arbetsgivaren inte är intresserad av att återta uppsägningen, säger juristen Robert Svec på Kyrkans akademikerförbund.

Enligt Inga-Lill Örnefors Modin finns det ett missnöje med hennes åsikter inom samfälligheten som ligger bakom uppsägningen, något kyrkan inte vill kommentera. Fackets huvudkrav var att uppsägningen skulle dras tillbaka, ett mindre skadestånd har också begärts. Samfälligheten ville överhuvudtaget inte beröra huvudkravet.

- Man vill göra sig av med Inga-Lill, det är så det ser ut. Det är inte rätt person som omfattas av uppsägningen och man har inget intresse av att rätta till detta, säger Robert Svec.

Nu kvarstår uppsägningen och Inga-Lill Örnefors Modin har kvar sin tjänst fram till halvårsskiftet, efter det ger lagen möjlighet att kräva skadestånd för utebliven lön om en uppsägningen skett felaktigt. Något sådant krav har ännu inte ställts. Enligt kyrkoherde Anders Berglund är det just ett sådant krav som gör att tvisten kvarstår.

- Vi var beredda att gå med på ett skadestånd men vi nådde ingen uppgörelse, säger Anders Berglund, som i övrigt inte vill kommentera förhandlingen.

Nu väntar en central förhandling mellan arbetsgivarorganisationen och facket. En sådan förhandling kan eventuellt ske innan sommaren.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons