Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett underskott

Annons

- Det blir alltid bättre vad året lider. Jag hade stora förhoppningar på att kunna nå ett nollresultat i år, och resultatet kommer att förbättras. Men nästa år måste vi se till att lägga en rejäl buffert för att klara oförutsedda utgifter, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

Ett överskott på 16 miljoner kronor var vad kommunen hoppades på att 2004 skulle ge. Men den ekonomiska prognosen i delårsrapporten talar om ännu ett år med rejäla minussiffror. En stor del av det väntade underskottet beror på att Falun fått mindre skatteintäkter och statsbidrag än beräknat. Enskilt störst underskott har dock socialförvaltningen som väntas spräcka sin budget med över 32 miljoner. Äldre- och handikappomsorgen står då för över hälften och det beror framför allt på högre personalkostnader än förväntat. Individ- och familjeomsorgen hamnar också på minus då kostnaderna för socialbidrag, barn- och ungdomsvård ökat.

Socialförvaltningen har det enskilt största underskottet, och har så haft i åtskilliga år. Hur ser du på det?

- Det finns en helt annan inställning både hos politiker och tjänstemän på socialförvaltningen i dag. Under sista halvan av 1990-talet höll det på att gå rejält åt pipan, kostnadsutvecklingen var mellan sex till tio procent per år. I år är vi nere på 2,5 procent.

- Om vi ger det nåt år till - omställningsarbetet med servicehusen och personal - är jag övertygad om att vi kommer att fixa det här. Förr talade man om underbudgetering, men så låter det inte nu, vi är på rätt väg.

Också kommunstyrelsen över-skrider sin budget, hur kommer det sig?

- Det är mitt ansvar och jag ska se till att vi hamnar på noll. Vi har redan halverat underskottet på två-tre månader och det är en fingervisning om vart vi är på väg. Jag har goda förhoppningar om att skolan också ska kunna reducera sitt underskott.

- I år har vi inte lagt något stort sparförslag, utan sagt att lagd budget ligger. Varje nämnd har själv fått lösa det och det har skett mycket jobb i det tysta.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons