Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett bakslag för högskolan

/

Annons

På Högskolan Dalarnas hemsida kan man läsa att civilekonomutbildningen från och med hösten 2007 kommer vara fyraårig och leda till civilekonomexamen. Något som alltså inte stämmer. Under tisdagen offentliggjorde Högskoleverket sin rapport om vilka universitet som får examensrätt. Högskolan Dalarna är ett av flera lärosäten som inte klarar kraven.

Högskoleverket skriver bland annat att de största bristerna handlar om brister hos lärarnas kompetens och att utbildningen har för dålig forskningsanknytning.

- Visst är det en besvikelse. Vi var optimistiska för ett halvår sedan men allt eftersom tiden gått har vi förstått att vi kanske inte skulle få examensrätt ändå, säger högskolans programansvarige Lars-Olof Nordqvist

Trots att studenterna nu inte får den nya examen som högskoleverket beslutat om så tror han ändå att de flesta kommer välja att stanna kvar på utbildningen. Bara sex av de 23 utbildningar som sökt examensrätt fick nämligen tillstånd av högskoleverket.

- Det nog blir svårt att komma in på dem som fick tillstånd, så vi får nog bara ett marginellt tapp på studenter, säger Lars-Olof Nordqvist.

Hur tror du att det här påverkar studenternas chanser i arbetslivet?

- Det vet vi inte än. Det blir arbetsgivarna som i slutändan bestämmer det, säger Lars-Olof Nordqvist.

Men Högskolan Dalarna planerar ändå att försöka få examensrätt i framtiden. Eventuellt kan samarbeten med andra lärosäten bli aktuella.

Tisdagens besked är inte det första bakslaget för Högskolan Dalarna. Förra veckan kom också beskedet om att högskolan förlorar examensrätten i biologi.

En ljuspunkt i mörkret finns dock. Under tisdagen kom också beskedet att man får examensrätt i en ny masterutbildning för materialteknik.

Christer Gruhs kommenterar Högskolan Dalarnas problem. Läs dagens ledare! Klicka på länken nedan

Är du drabbad? Sökte du och väntade dig att få den nya examen? Hör av dig! Maila 72023@daltid.se

Mer läsning

Annons