Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en spritfabrik hittad

Annons

Gårdagens häktningsförhandling hölls bakom stängda dörrar vid Falu tingsrätt.

Hans försvarare, advokat Ingrid Lundekvam, hade inga kommentarer efteråt.

- Han blev häktad, men allt är hemligt då förhandlingen hölls bakom lyckta dörrar, sade advokaten.

Den 49-årige mannen häktades som på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelgods.

Han medgav att han ägnat sig lite grand åt det åklagaren påstått, men förklarade att det inte gällde något olovligt och hävdade att andra personer fått utnyttja hans lokaler.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade mannen på grund av utredningsskäl och att det fanns risk för fortsatt brottslighet om 49-åringen inte blivit inlåst.

Efter det stora tillslaget i Avesta förra veckan har ännu en razzia genomförts. Den här gången är det polisen och tullen i Gästrikland som i samarbete med polisen i Avesta slagit till mot en ensligt belägen gård i Årsunda.

Där hittades en komplett fabrik för hantering av färdig sprit. Enligt vad tidningen erfar anträffades även där stora mängder sprit och maskiner för påsättning av etiketter på spritflaskor och en anläggning för paketering av flaskorna.

Gården i Årsunda ingår i samma "koncern" som det stora lagret i Avesta.

En man från Gävle är anhållen i sin frånvaro. Han är i 30-årsåldern och polisen har gjort husrannsakningar på flera platser i jakten på bevisning mot honom och andra personer i smugglarligan.

Nu fortsätter polisens spanare arbeta på flera andra platser för att hitta fler personer med kopplingar till vad som troligen är den största härvan med smuggelsprit som avslöjats i Sverige.

Polisen tror att ännu fler personer runt om i Dalarna ingår i ligan.

I går bekräftade kammaråklagare Margaretha Lidman Ling tidningens uppgifter från i fredags om varifrån spriten ursprungligen kommer.

- Den här typen av sprit kommer från fabriker i de baltiska länderna och Sydeuropa. En mindre mängd tillverkas vid fabriker i Polen. Det handlar om internationell smuggling i stor skala, mer kan jag inte säga under den pågående utredningen, säger Margaretha Lidman Ling.

Prover från spriten som beslagtogs i Avesta visar att den är fabriksmässigt tillverkad och av mycket god kvalitet, enligt ett preliminärt besked från Statens kriminaltekniska anstalt, SKL, i Linköping.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons