Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en historieförfalskare

Annons

Svar till "Den bofaste kämpen", 16 juni

Skribenten inleder med "så var det då dags igen för lite historieförfalskning". Han/hon ger sedan själv prov på en sådan. Vad är det exempelvis för sorts krafter som innefattas i begreppet "borgarklass", och som skulle varit mäktiga nog att avskräcka Hitler och i slutändan kunnat avstyra andra världskriget? Sovjetunionen tillhörde väl inte precis denna klass, eller?

Den stat som vid denna för Europa så ytterst kritiska tid stod för det verkliga sveket var nämligen just Sovjet, som genom sin icke-angreppspakt med Tyskland varken mer eller mindre förlamade alla övriga europeiska fredliga staters ansträngningar, förhoppningar och utsikter till att få till stånd ett snabbt slut på det påbörjade kriget.

Genom pakten fick Tyskland fria händer att slutföra sin förödande invasion av Europa. Må vara att pakten var ett försök från Sovjet att rädda sitt eget skinn. Men inte bara det. Pakten innebar att också Sovjet fick fritt fram, nämligen att utan strid skaffa sig herravälde över hela den östra delen av Polen.

Stalins kommunistregim hade vid krigsslutet redan hunnit (1924-1945) mörda mellan 20 och 40 miljoner människor av sin egen befolkning. Det skulle varit till gagn för Europa, ifall västmakterna med en gång även gjort slut på Sovjetsväldets terrorregim. I så fall hade mer än 350 miljoner medborgare i östra Europa klarat sig undan den 45 år långa kommunistiska förnedring och slaveri, som med Sovjettyrannernas överlevnad kom att följa i andra värdskrigets spår.

Överlevande

ickekommunist

Mer läsning

Annons