Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en gripen i smuggelhärvan

Annons

Samtidigt som ytterligare en man gripits fortsätter polisen jakten på spritsmugglare i bland annat Dalarna och Gästrikland.

Flera personer som misstänks vara inblandade i den stora härvan med smuggelsprit är fortfarande på fri fot, två av dem är anhållna i sin frånvaro.

I fredags häktades en 49-årig man från Krylbo som på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelgods. Vid häktningsförhandlingen i Falun medgav mannen att han ägnat sig lite grand åt det som åklagaren påstod. Men han förklarade att det inte gällde något olovligt och berättade att andra personer fått utnyttja hans lokaler på industriområdet i Avesta där polisen hittade sammanlagt 15 000 liter smuggelsprit.

Sedan polisen i Gästrikland slagit till mot en fabrik för etikettering och förpackning av spritflaskor har man funnit en koppling mellan lagret i Avesta och den ensligt belägna gården i Årsunda där man, förutom förpackningsfabriken, anträffade 1 000 liter smuggelsprit.

Det var sedan polisen slog till mot liknande spritlager i Småland och Värmland som utländska smuggelligor med anknytning till Sverige och Norge behövde nya lager och packningslokaler för rutten mot Oslo.

Rikskriminalen, Interpol och kriminalpolis och tull i flera länder har kartlagt smuggelvägarna från Baltikum, Balkan och Polen. En del beslag har gjorts, men de flesta lasterna når ändå fram till omlastningsplatserna och slutdestinationerna.

Ett åkeri som körde sprit till Norge fick besked om att lasten innehöll rengöringsmedel. I själva verket var det dunkar med smuggelsprit.

Åklagare och polis ser ett samband mellan den illegala hanteringen av sprit i Avesta och Årsunda och grov organiserad brottslighet i Sverige och andra länder.

Den senast gripne mannen, Avestabon i 45-årsåldern, och den häktade 49-åringen från Krylbo riskerar fängelse i mellan sex månader och sex år om de fälls efter den kommande rättegången i Falu tingsrätt.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons