Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AnnBritt firar på Tomteland

Annons

Detta till trots finns livsgnistan och den 9 maj fyller hon 50 år. Då bjuder hon släkt och vänner till födelsedagskalas på Tomteland.

AnnBritt föddes på Sollerön och innan hon blev sjuk var hon en drivande kraft inom Sveriges Unglottor där hon satt i styrelsen på riksnivå. För sitt arbete med ungdomar belönades hon 1984, vid en ceremoni på Stockholms slott, med ett stipendium på 15 000 kronor ur Gustaf V:s minnesfond.

Det här stipendiet utdelas bara till en person per år i hela Sverige.

AnnBritt arbetade även som barntrafikledare i Mora kommun före det att sjukdomen drabbade henne. Hon fortsatte en tid efter sjukdomen att arbeta med denna uppgift på halvtid. Det var en verksamhet som låg henne varmt om hjärtat enär hon varit med och startat upp den.

Redan vid 14 års ålder miste AnnBritt synen på vänster öga.

Ett år senare blev hon ljusdrottning på Sollerön, alltså korad till Solleröns lucia.

Sedan hon drabbats av hjärntumören flera år senare, med påföljande operationer och strålbehandling, fick hon en stark synnedsättning även på höger öga. Dessutom drabbades hon av förlamning i vänster kroppshalva, blev döv på höger öra och fick så stark hörselnedsättning på vänster öra att hon måste använda hörapparat.

Mellan den första operationen 1985 och den som följde 1987 skrev AnnBritt en diktsamling för att på detta sätt bearbeta sorgen över sitt handikapp.

I dag lever hon sitt liv i egen lägenhet på Morkarlbyvägen med hjälp av personliga assistenter.

På frågan hur det känns att för det mesta vara beroende av andras hjälp, när man så eftersträvat att få vara självständig blir svaret;

- Man vänjer sig.

Om inte sjukdom drabbat henne skulle hon kanske valt läraryrket eller att fortsätta som fritidsledare.

Att få arbeta med barn och unga har varit något av ett livslexir.

Hon tillägger att hushållsarbete i olika former och trädgårdsarbete är intressen hon skulle vilja odla.

AnnBritt har själv två döttrar och hon har blivit mormor till två pojkar.

1984 ordnade hon det allra första Lucia- och julfirandet på Tomteland och där tänker hon även fira 50-årsdagen tillsammans med släkt och vänner.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons