Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna ser arbetslösheten som en chans

Annons

I lördags gjorde hon sin sista arbetsdag som butiksbiträde i konkursdrabbade Tempo på Åkerö.

- Jag har aldrig i hela mitt liv varit så ledsen som då, berättar hon.

Hon var ledsen trots att hon fick otaliga bevis på kundernas uppskattning och omtanke.

-Anna är utåtriktad, alltid glad och mycket serviceinriktad, berömmer en kund.

-Och arbetslös, tillägger Anna.

När butiken försattes i konkurs anmälde hon sig till arbetsförmedlingen som arbetssökande. Men ännu har hon inte hunnit att sakna sitt jobb.

I lördags arbetade hon mellan klockan nio och 15. De sista kunderna lämnade butiken 15.45, tre kvart efter att Tempo stängts för gott, och 15 minuter senare gick Anna på ett "föräldrapass" i en kiosk i Ejendals Arena.

-Jag tycker om att umgås med människor, förklarar hon.

När hon vid 17 års ålder gick ut gymnasiet fick hon omgående jobb vid Domus i Leksand. Några månader senare började hon vid Konsum i Insjön, där hon blev kvar till augusti 1996.

-Då fick jag jobb som biträde i butiken i Åkerö, som sedan dess bytt namn från Vivo till Spar och från Spar till Tempo. Butiken har fyllt en stor funktion, men kundunderlaget har helt enkelt inte räckt till. En hel del närboende åker till bland annat Borlänge för att handla "billigt" och när jag tänker på bensinkostnaden och tidsåtgången funderar jag över hur kostnadsmedvetna de egentligen är, säger hon.

Naturligtvis funderar hon också över sin egen framtid:

-Just nu har jag inga problem med att fylla min tid med meningsfull sysselsättning. Mina äldsta barn, elva och nio år gamla, och lilla Johan, som är bara elva månader, behöver min omsorg. Jag tar ut lite föräldraledighet under tiden jag funderar över vad jag ska göra i framtiden.

Anna har nämligen valt att se arbetslösheten som en chans, en möjlig vändpunkt.

-Jag är inte främmande för ett branschbyte. Jag kan också tänka mig att studera och den vägen skaffa mig en annan kompetens. Även om det som hänt är tråkigt så är framtiden alltid spännande. Barnen och inte minst Johan ger mig tills vidare fullt arbete, säger hon och kramar om minstingen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons