Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Lisa och Marilyn Monroe trivs i Ringnäs

Annons

I den lilla, idylliska byn Ringnäs vid den vackra Billingsjön bor en bofast året runt. På sommaren utökas byns befolkning många gånger om.

Här trivs både Anna-Lisa Lindeborg och Marilyn Monroe.

Anna-Lisa är syster med Lars Martinsson, som är den ende bofaste i den bedövande vackra byn i västra Älvdalen. Lars bor i en liten stuga med utsikt över sjön och sluttningen mot sjön.

På somrarna flyttar hans syster Anna Lisa Lindeborg till deras gemensamma föräldrahem med sin sambo Konrad Andersson. De bor permanent i Nornäs, men längtar till lilla Ringnäs varje sommar. De vill väl komma bort från stresset i den större metropolen Nornäs kan tänkas. I byn finns också två sportstugor som bebos av Nils Martinsson, bror till Anna-Lisa och Lars, samt släktingar till dem.

En som alltid följer med vid flytten från Nornäs till Billingsjön är Marilyn Monroe.

Nu är det inte den Marilyn Monroe ni tänker på. Marilyn från Ringnäs har visserligen samma namn, och lika snygga ben som sin amerikanska namne, men hon är en duva. En tam duva som har blivit Anna-Lisas eget husdjur.

Marilyn Monroe kom till Blåbärsbacken i Nornäs, där det normalt inte finns några duvor, för ett par år sedan. Blev matad och allt tamare.

En dag klämdes hon i dörren så allvarligt att ena ögat förstördes. Men hon överlevde och har tytt sig allt mer till Anna-Lisa.

- En vinterdag när det var 30 grader kallt, så släppte Konrad in henne i huset och sedan dess vill hon helst vara inne hos oss, berättar Anna-Lisa.

- Hon följer mig vart jag går, både i bilen och när jag är ute eller inne i Ringnäs eller i Nornäs. Det är ett riktigt sällskap.

Sedan Marilyn så när blivit tagen av en hök i Nornäs vill hon helst inte vara ute ensam utan följer Anna-Lisa som en hund(!)

- Hon är duktig på att lägga ägg till oss också, berättar Anna-Lisa som både har penslat bullar och bakat av de små duväggen.

- Jag har till och med kokat ägg och de smakar precis som vanliga hönsägg, fast de är ju lite mind-re förstås.

Anna-Lisas tama duva är lite blyg för främmande män. Det hindrade dock inte Marilyn Monroe att sätta sig på MT-reporterns huvud (Hur hon lyckades hålla sig kvar där förstår jag inte) . Varför hon satte sig där förstod jag sedan jag sett det lilla vita "visitkort" som senare hittades på min axel.

Runt Anna-Lisas och Konrads stuga i Ringnäs springer också tre halvtama harar i olika storlekar. Och i sjön simmar både lommen och knipor.

- Nu ska vi ut på sjön och dra upp lite färsk mat till kvällen, berättar Anna-Lisa innan vi skiljs åt. Marilyn Monroe sätter sig på hennes huvud, där hon trivs bäst.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons