Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna - jägarnas nya ungdomsledare

Annons

- Vi är mest gubbar, konstaterar kretsens ordförande Lennart Thorwall.

Övriga i styrelsen är Göte Zackrisson, Tord Skifs, Lars Albinsson, Kent Isaksson, Per-Erik Andersson och Göran Nilsson. Tord Skifs är ny kassör efter Kjell Eriksson som avsagt sig omval. Kjell avtackades med en Järnbärare.

Enar Svärd från Jägareförbundet Gävle/Dala berättade om förbundets förslag till förvaltningsplan för björn, lodjur och varg.

Förbundets långsiktiga målsättning för lodjuren är 200 föryngringar om året och en stam på ungefär 1 000 djur. För björn föreslår förbundet att det räcker med att björnstammen växer till med 100 föryngringar om året mot nuvarande 150.

Då det gäller varg vill förbundet ha skyddsjakt och att etappmålet på 200 individer sänks till 150 vargar. Det bör räcka med 15 föryngringar istället för 20 som riksdagen beslutat om, anser Jägareförbundet.

Nu får jägarna i Järna, precis som på andra ställen, möjlighet att lämna sina synpunkter på förbundets förvaltningsplan.

Järnajägarna var överens redan i onsdags kväll om att licensjakt på varg bör införas. En motion om detta ska skickas till Jägareförbundet Gävle/Dala.

- Vi är rädda för att vi inte kan bemästra vargstammen i framtiden om vi inte får licensjakt nu, säger Lennart Thorwall.

Medaljer för älgbaneskyttet delades ut. Ulf Hane fick guld, Göran Nilsson, silver och Ör Sven-Åke Larsson, brons.

I höst ska en insamling av björnspillning genomföras.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons