Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna har lyckats i en tuff bransch

Annons

Anna Hedström, 21 år, har en personlig stil, kläderna som hon har på sig är gjorda för henne. Jag lägger framför allt märke till den vita kjolen med en stor dödskalle på vänster sida och ett litet hål på den högra. Undrar var man hittar en sådan?

Kjolen visar sig vara ett gammalt lakan som Anna fått av mormor och som hon sedan målat dödskallen på. Hålet blev till för att lakanet var så slitet. Hennes svarta tröja har bra passform och är av märket Filippa K. Fötterna värms av ett par sockor som mormor stickat.

Vi är hemma hos Annas föräldrar i Söpnarby.

"Man kör mot Falun, svänger av mot Torsång, tar första höger efter skylten Söpnarby och sedan höger igen", hade Anna förklarat i telefon.

Där vid det gula tegelhuset som vetter mot Dalälven bodde Anna fram till förra hösten. Sedan lämnade hon Borlänge för Uddevalla. Hon lyckades komma in på en utbildning inom skrädderi och konfektion.

Knappt ett och ett halvt år senare har hon sytt glittriga kläder åt "damerna" i After Dark, till en Sprite-reklam, praktiserat på Filippa K som designar trendiga kläder och för närvarande har hon praktik på Dramaten i huvudstaden.

Men, det var i det här rummet som allt började, och det är här som arbetet fortfarande pågår. Här finns tyger, symaskiner, nålar, trådar, många många knappar, och mitt i vimlet en modelldocka som bär Annas senaste egendesignade jacka.

- Den har blivit stående, jag har inte haft tid att göra klart den, för att det varit så mycket annat.

Här i arbetsrummet finns det utrymme, och den isolering som en konstnär behöver för att få ge akt för sina idéer.

- Jag har själv gjort i ordning rummet. Annars om man ska hålla på och plocka fram symaskinen varje gång, så blir det inte av. Där kan man vara i flera timmar när man inte har något att göra. Där finns en massa material som jag samlat eller fått. Det finns folk som inte ser värdet i material.

All inspiration får hon från sin omgivning. Senaste idén är att dekorera kläder med knappar.

- Jag har jättemycket knappar som jag har fått av mormor och gamla tanter som jag samlat på mig så länge att jag till slut fått ett berg. Det går att hitta på hur mycket som helst med knappar, halsband, armband, dekorationer till jeansfickor...Det är detaljerna som gör kläderna speciella. Det är så det märks att det är eget.

Det har gått bra för Anna på kort tid i en tuff bransch. Hon minns den slitsamma, men så roliga tiden i våras när hon praktiserade långa dagar på Stefan Wåhlberg Design i Stockholm som syr kläder till scenshow och tv. Då sydde de kläder till Melodifestivalen, Idrottsgalan, Fame Factory- finalen och Chinarevyn.

När hennes praktik tog slut blev hon kvar hos Stefan Wåhl i några månader till. Skolarbetet kombinerades med jobb. Hösten har gått åt till att sy upp kläderna till After Darks nya show " La Dolce vita".

- I slutet när de började repa satt jag nere bland logerna på teatern Tyrol och sydde kläder från tio på morgonen till två på natten. Och det var hur kul som helst. Därför var det värt att vara där så länge.

Sedan var det Filippa K i tre veckor, sedan slutade hon.

- Det kändes helt fel, förklarar hon.

Tillbaka och jobba åt Stefan medan hon sökte efter en ny praktikplats.

Det var ett elände att hitta. Normalt får nio av tio avslag men Anna var envis och kom in efter fem veckors sökande.

Dramaten fram till jul, sedan finns många vägar. Än vet Anna inte vilken hon ska välja. Göra gesällprovet i början på nästa år och sy kläder till Rapsody in Rock, vilket hon fått förfrågan om, eller rentav så söker hon till den kända designlinjen Beckmans i Stockholm, alternativt till Borås textilhögskola.

Hem till Borlänge flyttar hon i alla fall inte.

- Det finns inga särskilt inspirerande jobb och ingen efter- frågan på det som jag vill göra i Borlänge. Vill man hålla på med scenkläder så finns det bara jobb i Stockholm, Malmö eller Göteborg.

Praktiken har lärt henne att det inte är lika glamoröst att vara designer på ett större konfektionsföretag som hon tidigare trott.

Istället för att klippa och sy, ägnar designern den mesta tiden till att rita på datorn.

- Man gör nästan inget för hand och då är det inte lika intressant. Jag vill hellre göra kollektioner i mindre skala.

Så vad gör du om tio år?

Anna funderar en stund.

- Jag jobbar någonstans i Stockholm. Kanske har jag varit med och gjort kläder till någon större föreställning. Kanske har jag en liten butik med ett eget märke. Det är de två alternativen, säger Anna Hedström.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons