Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna drömde redan som femåring att bli diplomat

Annons

Från den 22 januari nästa år praktiserar hon i världens intensivaste diplomatmiljö under 20 veckor, fram till den 8 juni.

Som om inte det skulle räcka hinner hon knappt hem förrän nästa äventyr tar vid.

240 sökte till mediekoncernens Schib-steds huvudkontor i Oslo och dess Summer Internship program. Även där fungerade Annas skarpsinne och hon hör till den skara på fyra som antogs.

- Så det blir Oslo under åtta veckor i sommar, direkt efter Washington, konstaterar Anna.

Tidningen träffar henne under jullovet. Hon är hemma i Mora från studier på Internationella ekonomprogrammet på universitet i Linköping, där praktiken i Washington är en del av utbildningen.

Blir det någon julavkoppling för Anna inför färden "over there"?

Både ja och nej.

Givetvis passar Anna på att göra något hon trivs med. Att jobba på Mora Hotell. Just i dagarna pågår junior-VM i ishockey i Leksand och Mora. Hotellet är fullbelagt och mitt i besökshavet arbetar Anna i receptionen. Förutom svenska behärskar hon både engelska och franska, i princip flytande.

Även om föräldravillan på Sollerön är basen i tillvaron sedan 1989 har hon flyttat nästan lika många gånger som antal år hon fyllt.

- 21 gånger har jag bott på olika adresser, räknar Anna tyst upp i sitt inre.

Hon föddes i Eskilstuna och kom till Mora fem månader stor, och när hon fyllde fem gick familjens flyttlass till USA. I mellanstadiet var Anna elev på Sollerön och i gymnasiet gick hon naturvetenskapliga programmet.

Mellan första och andra årskursen på gymnasiet var hon utbytesstudent i USA. Efter studentexamen gick hon en privat utbildning på International Business School i Göteborg. Det handlade om både teori och praktik, i England och Frankrike.

Först undervisning i diverse ämnen som EU-kunskap, personaladministration och organinsationsutveckling i Sverige under tio veckor, följt av en praktikperiod på ett träåtervinningsföretag i Brighton.

- Det var lärorikt och roligt.

Företaget samlade in gamla träsaker och efter återanvändning gjordes bland annat 200 sängar, som skickades till ett barnsjukhus i Rumänien.

- Jag hade hand om administrationen, berättar Anna.

Studierna i Frankrike var uppbyggda på samma sätt med språkstudier i en dryg månad och sedan praktik på en bokhandel i Paris intill Operahuset, där Anna fick syssla med arkivering.

Därefter for Anna till Australien och varvade turistliv med jobb.

- Samtidigt hade jag kontakt med tre före detta studiekompisar som på ett eller annat sätt jobbade på UD. En av dem var på ambassaden i Tokyo. Det lät lockande. 2002 började Anna studera vid det Internationella ekonomprogrammet i Linköping med inriktning på franska. Första sommaren fick hon sommarjobb på UD vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Hon var assistent för biståndsfrågor på enheten för global utveckling.

- Miljön där är speciell. Samtidigt som administrationen är omfattande och lite statligt omständlig, tas många beslut och erbjuds många möjligheter.

Anna tog bland annat hand om pappershanteringen i dess processfärd mellan de olika beslutsenheterna.

Det var en varierande syssla, där tålamod med långsamma rutiner varvades med hundraprocentig och snabbtänkt fokusering. Samtidigt fanns mycket diplomatisk yrkeskunskap hos olika personer i Arvsfurstens palats, som UD-byggnaden heter.

- En samlad erfarenhet som jag fick ta del av. Jag fick verkligen en grundläggande känsla om hur arbetet fungerade.

Under sommarperioden fick Anna även vara med och förbereda arbetet inför de internationella handelsförhandlingarna i Qatars huvudstad, Doha, senare samma höst.

Under tredje året på utbildningen i Linköping förlades Annas studier till Lyon i Frankrike. Där studerade hon, på franska, 40 poäng i ekonomprogrammets tredje år.

- Första lektionen på franska försökte jag vara så maximalt koncentrerad att jag totalt spärrade mig själv. Sedan slappnade jag av, levde med i franskan utan att översätta varje ord och trots att studierna var tuffa klarade jag av hela kursåret.

Lyon var i övrigt en underbar stad med mycket matkultur fördelade på 4 500 restauranger i en stad av Stockholms storlek.

Efter den franska sejouren tog Anna ett "sabbatsår" som hon inledde med ett halv-år i staden Swansea i Wales.

- Jag for dit och sökte jobb på plats. Hon fick anställning på HSBC Bank från juni till december 2005.

- Jag arbetade bland annat med kreditvärdering för småföretagare och blev befordrad tre gånger under arbetsperioden. Ett lärorikt halvår där Anna fick en inblick i den hierarkiskt kontrollerade engelska företagsvärlden. Andra delen av sabbatsåret, våren 2006, reste Anna runt i Europa och jobbade under sommaren på Mora Hotell.

I höstas återupptogs studierna i Linköping och inför praktikperioden till våren sökte Anna plats på ambassaden i Washington i konkurrens med totalt 37 sökande.

- Vi fick bland annat gå igenom en språktest. Det gällde att snabbt läsa tre olika artiklar om det senaste kongressvalet fördelade på en liberal, en konservativ och en politiskt neutral artikel. Inom loppet av två timmar gällde det att ta fram väsentliga fakta och strukturera materialet till en balanserat sammanfattande rapport på en A-4 sida.

- Jag hade först en smula "ta det med en klackspark-känsla" inför uppgiften, men fick omvärdera koncentrationen till maximal nivå och hann klart med uppgiften med mindre än en minuts marginal. Anna fick uppdraget och kommer att praktisera på ambassadens handelsavdelning.

Den 22 januari börjar praktiken. Strikt klädsel gäller för att verka och vara ständigt representativ i ambassadområdet, där beskickningar ligger i rad. Annas uppgifter blir bland annat att medverka på seminarier och pressinformationer samt skriva sammanfattande rapporter till UD.

Annas intryck från den kommande praktiken ska utgöra underlag till hennes C-uppsats på tio poäng. Hon hoppas kunna spinna på idéer om en diplomatisk miljö med effektivare organisation samt väga kostnad mot nytta i verksamheten.

Till hösten väntar en D-uppsats innan magisterexamen är klar i januari 2008. Efter examen blir det förmodligen att söka sig vidare inom UD:s diplomatprogram eller Schibsteds Management Trainee-program.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons