Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Britta JO-anmäler Skatteverkets adressmiss

Annons

Det är inte lätt att överbevisa myndigheter. Det har Anna-Britta Hallblom från Mora förstått. I maj skrev tidningen om Anna-Britta, som fick ta emot en underrättelse från Skattekontoret i Gävle att hon var skriven på grannens adress Bosselvägen 15, istället för 13. Ändringen skulle träda i kraft inom tre veckor.

Så skedde trots att Anna-Britta protesterade och skrev till Skattekontoret.

- För en vecka sedan kom grannen in med försändelser från Försäkringskassan där våra namn fanns på grannens adress, berättar Anna-Britta.

Det tog henne två dagar med timmar av mod, envishet och tålamod för att via telefon till berörda myndigheter försöka lösa problemet.

En förändring till rätt adress tycktes omöjlig att genomföra ända tills hon nådde Gunnel Nyström, byrådirektör på Riksskatteverket.

Via den kanalen fick hon senare samma dag besked från det lokala skattekontoret att hon ifrån midnatt samma dag skulle få bli folbokförd på rätt adress igen.

Anna-Brittas problem delades med många andra Morabor, som fick underrättelse om att de var bokförda på fel adresser.

Bakgrunden var att Skatteverket i hela landet genomförde en avstämning av adresserna i folkbokföringsregistret. I Mora hade förfrågningar om rätt adress skickats ut till fastigheter som låg i gathörn, eller nära två gator, samt i fall där det förekom två fastigheter på egna tomten.

Av någon anledning gick sedan underrättelser ut till betydligt fler Morabor än dem som ursprungligen tillfrågats. På bland annat Bosselvägen hade den bokförda adressen förskjutits till grannen för flera av de boende.

Ansvariga på kommunens markenhet förstod att ett misstag begåtts. I en tidningsannons uppmanades de drabbade att skriftligen höra av sig till skattekontoret i Gävle utan att frankera brevet.

Enligt Anne-Marie Eriksson på kommunens markenhet hade berörd handläggare på Skattekontoret meddelat Riksskatteverket om de felaktiga adresserna. Trots detta påpekande gjordes en miss i en datakörning så att felaktiga försändelser på nytt skickades ut.

Dessutom har Anna-Britta Hallblom och flera andra Morabor fått försändelser från både försäkringskassan och banker, till fel adresser.

Anne-Marie Eriksson uppger att Skattekontoret nu utfärdat ett löfte om att alla adresser ska vara riktigt bokförda inom de närmaste dagarna.

Anna-Britta Hallblom har anmält det inträffade till Justitieombudsmannen, JO.

På Mora kommun finns inga uppgifter om hur många som drabbats i Mora. Anne-Marie Eriksson bekräftar dock arbetet med att rätta till de problem som uppstått fått prioriterats.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons