Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna bjöd till skratt

Annons

– Vi måste sluta gulligullla så med männen och börja gulla mer med varandra i stället, var ett av Anna Mannheimers budskap till de 150 kvinnorna från Outokumpu som lyssnade.
Kvinnorna hade samlats i Hyttan i Koppardalen i Avesta, en kick off för ett nätverk för kvinnor som bildats inom företaget. Precis som i Outokumpu är de flesta chefer i mediabranchen män.
Anna Mannheimer var där för att dela med sig av sina erfarenheter. På overheaden där hon ritat för hand, pekade hon på gullträsket. Hon förklarade att så fort en man gör något så får han mycket mer uppmärksamhet av kvinnor än när en kvinna gör samma sak.
-Ohh en man som både kan koka kaffe och fotografera, skojade hon då hon berättade om hur olika hon själv behandlade sin kvinnliga producent mot sin manliga fotograf.

Hon tog också upp svårigheten för kvinnliga chefer att inte gulla med männen för att få igenom sina beslut. Är en kvinna rak och bestämd i sitt ledarskap anses hon okvinnlig.
– Måste hon bli som en man bara för att hon är chef. Ja hon är säkert kompetent men jag skulle inte vilja ligga med henne, sa Anna Mannheimer med spelad basröst.
Hon visade videoklipp från en intervju hon gjort med Anita Ekberg - 60-talets Pamela Anderson.
På filmduken syntes en hårdsminkad, lite tjock, barnlös äldre dam och drack vin ur ett stort glas. På svenska med italiensk brytning och med stora gestikulerande rörelser förklarade Ekberg att gäster var kul men att hon var sitt eget bästa sällskap.

Anna Mannheimer menade att män kan åldras och leva hur de vill:
– Det kan ha 16 barn med olika fruar eller inga barn alls, vi tycker ändå att det är jättecharmiga. Medan kvinnor måste åldras med värdighet.
Hon berättade om väninnan som knappt drack alkohol eller sminkade sig längre. Enligt väninnan var det mest patetiska som fanns medelålders berusade kvinnor och medelålders kvinnor med för mycket läppstift.
– Hon är väldigt värdig men skittråkig, konstaterade Mannheimer.
Anna Mannheimer delade även med sig av kunskaper från tiden då hon läste språk och sociologi.
Hon klargjorde att kvinnor ständigt bekräftar den som de pratar med, med humningar och nickningar något som män inte alls gör i samma utsträckning.
Hon menade att om inte kvinnor känner till detta, är det inte så konstigt att de, när de ska löneförhandla med sina manliga chefer, pratar fortare och fortare för att till slut komma på att det var nog inget och sedan gå därifrån.

KARIN FRIMODIG

Mer läsning

Annons